Fantasifulla rykten omger jakt på Mladic

I Serbien pågår jakten för fullt på Ratko Mladic, en av de mest eftersökta krigsförbrytarna från kriget i Bosnien som tog slut för snart tio år sedan. Varje dag publicerar de lokala medierna spekulativa uppgifter om jakten, rapporterar Ekots utsända.

Var är Ratko Mladic? Ryktena surrar här i Belgrad. Gömmer han sig i underjordiska bergrum i centrala Serbien eller har han flytt till Ryssland eller någon annan av de forna sovjetrepublikerna?

De flesta källor tidningarna här har talat med uppger att han finns kvar i Serbien och fortfarande skyddas av någon militär eller halvmilitär enhet.

”Mladic under kontroll”
Tidningen Nedeljni Telegraph har talat med Serbiens fem olika underrättelsetjänster och en av dem uppger att den har Ratko Mladic under kontroll och har ställt honom inför ett ultimatum: Att han ger upp och överlämnar sig till Haag eller döden.

Om han vägrar att ge upp ska Ratko Mladic skjutas. Sant eller falskt? Det är det omöjligt att veta, men en regeringskälla bekräftar att Mladic är under kontroll av en av säkerhetstjänsterna.

Justitieministern Zoran Stoikovic säger nu att regeringen inte har gett någon order om att Mladic ska gripas, att det hela sköts av polis och domstol och där är arbetet i full gång. Det pågår alltså inga förhandlingar mellan den serbiska regeringen och Ratko Mladic enligt honom.

”Överraskning kommer”
Krigsförbrytartribunalen i Haag har krävt att han överlämnas dit före den 11 juli, tioårsdagen av massakern i Srbrenica i Bosnien där över 7 000 muslimska pojkar och män dödades. Ratko Mladic var där den dagen och den allvarligaste åtalspunkten gäller folkmord.

Med en knapp vecka kvar till tioårsdagen är det inte troligt att det kravet uppfylls, men en källa inom regeringen hävdar att allt ska klarna inom en månad och utlovar att det blir en överraskning hur detta kommer att ske.

Christina Gustafsson, Belgrad
christina.gustafsson@sr.se