Beväpnad polis utanför köpenhamns tingrätt och folksamling som lämnar blommor utan för synagogan i köpenhamn
Foto: Jens Dresling/Jakob Jorgensen/TT

Friande dansk terrordom

Åklagare: Jag är överraskad
1:39 min

Det blev en friande dom mot de fyra män som stått åtalade för medhjälp till terrorbrott i Köpenhamn i februari i fjol. Ett attentatet som bland annat riktades mot den svenske konstnären Lars Vilks.

– Jag är överraskad, vi tyckte vi hade bra grund för ett åtal sa åklagare Bo Bjerregaard till dansk TV2 utanför Köpenhamns byrett tidigare i dag.

Enligt åtalet hade de fyra männen hjälpt den nu döde gärningsmannen Omar El-Hussein mellan hans två attacker eftermiddagen och kvällen den 14 februari i fjol. Efter den första attacken, den mot det kulturhus där Lars Vilks talade där en person dödades, och innan Omar El-Hussein sen senare samma kväll attackerade synagogan i Köpenhamn och dödade en församlingsmedlem, så ska de fyra männen varit inblandade, enligt åklagaren.

Männen ska ha försett gärningsmannen med en tröja, en väska, lite ammunition och hjälpt honom att skaffa undan vapnet från första attacken. Efter den andra attacken dödades gärningsmannen i en eldstrid med polisen.

Enligt domen i dag är det inte bevisat att de fyra männen kände till planerna på det andra dådet när de träffade gärningsmannen under kvällen, och en enig rätt friade dem idag från alla terrormisstankar. Männen döms däremot för bland annat vapeninnehav.

Försvarsadvokat Michael Juul Eriksen kallar domen för en seger för dansk rättssäkerhet. I danska terrormål är det justitieministern som väcker åtal, vilket enligt honom satt press på rättssystemet, inte minst i ett mål som bygger på den största polisutredningen i Danmarks historia.

Först senare blir det klart vilken påföljd männen får, men de har suttit häktade i ett och ett halvt år och tre av de fyra släppts på fri fot tidigare idag.

Enligt åklagare Bo Bjerregaard ska man nu ta ställning till om man ska överklaga domen eller inte.

– Nu ska vi hem och titta närmare på domen och se om vi ska gå vidare.


Relaterat

Mer om Danmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".