"Cancertest för män kan vara användbart"

Psa-test som används för att upptäcka prostatcancer döms ut i en ny amerikansk undersökning. Psa-testet missar vart femte cancerfall men svenska experter anser att testet är användbart om det förenas med vävnadsprover.

– Psa-testet visar inte bara risken för cancer utan också om man har en godartad förstoring. När det gäller värden som ligger över den normalgräns vi har i Sverige, det vill säga tre, så kan det bero på cancer men det kan också bero på andra saker och då oftast en godartad prostataförstoring, säger Jan Erik Damber professor i urologi vid Sahlgrenska sjukhuset.

Är det inte risk att man lutar sig för mycket mot testet och opererar och behandlar folk i onödan?

– Testet är bara en första ingång. Innan man behandlar en patient måste man ställa diagnos och det gör man med vävnadsprov, så testet skiljer ju bara ut de patienter där man ska ta vävnadsprov. Ett högt psa medför inte med automatik att man blir opererad för prostatacancer utan först måste man genomgå vävnadsprov. Ingen patient behandlas utan att man har konfirmerat en cancerprognos med ett vävnadsprov.

Trots den amerikanska undersökningen negativa rön tycker Jan Erik Damber att psa-testet är användbart men att det skulle kunna utvecklas.

– Jag tycker absolut att vi kan använda psa-testet i Sverige. Framför allt måste man hitta metoder för att skilja farliga tumörer från långsamväxande snälla tumörer, säger professor Jan Erik Damber vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".