Niklas Lindh, ordförande Gällivare tingsrätt.
1 av 3
Niklas Lind, lagman på Gällivare tingsrätt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Tingsrätten i Gällivare
2 av 3
Tingsrätten i Gällivare. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Fru Justitia med ögonbindel, vågskål och olivkvist
3 av 3
Frågan är om rättvisan är blind för könets betydelse. Foto: Maja Suslin/TT

Domstolsverket ska undersöka jämställt bemötande i rätten

Parter och vittnen intervjuas
1:59 min

Gällivare tingsrätt ska som första domstol i landet börja intervjua parter och vittnen i samband med rättegångar med särskilt fokus på bemötande utifrån kön.

– Vi vill ju ha kritiska synpunkter så att vi får veta vad vi kan göra bättre och vad kan vi göra annorlunda. Till exempel under rättegången eller i bemötandet från våra handläggare vid domstolen, säger lagman Niklas Lind i Gällivare.

Under hela oktober kommer parter och vittnen i brottmål och tvistemål få frågan om de kan tänka sig att svara på frågor efter förhandlingarna i Gällivare tingsrätt. Svaren ska sedan ligga till grund för den åtgärdsplan som domstolen nu tar fram där fokus ligger på ett jämställt bemötande.

– Det vill säga - ger vi ett likartat bemötande gentemot både män och kvinnor? Eller behandlar vi män och kvinnor annorlunda på grund av kön, säger Niklas Lind.

Men finns det inte en risk att intervjupersonerna inte känner sig så frispråkiga om de kanske just prövats av er och väntar på ett domslut?

– Jo, det kan jag förstå, men det är förstås helt och hållet anonymt. De som ställer de här frågorna är inte en del av beslutsfattandet så att säga. Och vi frågar inte efter några namn och vi sparar inte några namn på dem som svarar på frågorna.

Undersökningarna i Gällivare är en del av ett större regeringsuppdrag som Domstolsverket nu genomför för att de svenska domstolarna ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen.

En handfull ännu inte fastställda domstolar spridda över landet ska genomföra liknade intervju-undersökningar framöver, enligt Domstolsverket. Tanken är att få fram nya metoder och erfarenheter som man kan sprida till övriga domstolar.

– Man har ju jobbat ganska mycket med bemötandefrågor och brukarundersökningar inom Sveriges domstolar. Men på de allra flesta håll utan ett jämställdhetsperspektiv. Så det är ju ett lite nytt grepp, säger Emma Ravald, jämställdhetsstrateg vid Domstolsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".