Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT.

Ministern om kritiken mot Arbetsförmedlingen

"Vi ska förändra och förbättra"
1:36 min

Riksrevisionen vill se bättre uppföljning och utvärdering av Arbetsförmedlingens vanligaste och dyraste insats när det gäller nyanlända, den så kallade förberedande och orienterande utbildningen. Det har Ekot berättat om i dag.

Insatsen kostade ifjol närmare två miljarder kronor och omfattade 78 000 personer, men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kan inte svara på om den har varit lyckad.

– Jag kan inte svara dig säkert på den frågan, utan det är viktigt att man kan satsa flexibelt på olika typer av utbildning, men vi har inte den typen av utvärdering så jag kan svara dig exakt på den åtgärden, hur verkningsfull den har varit.

Kritiken mot Arbetsförmedlingen har under den senaste tiden duggat tätt. Längst har partiet Liberalerna gått, som i går ville lägga ner hela myndigheten. Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, vill inte gå lika långt, men säger så här om morgonens rapport från Riksrevisionen.

– Det ligger i linje med den uppfattning som vi har kring flera insatser, inte bara just den här insatsen, utan även arbetsmarknadsutbildningen i stort för bristyrken, att vi ser att resultaten har varit undermåliga de senaste åren.

Tidigare i dag kunde Ekot berätta om nya siffror från intresseorganisationen Svenskt Näringsliv, som frågat knappt 2000 av sina medlemsföretag som försökt anställa folk de senaste halvåret. Nästan två tredjedelar sa att de inte använt arbetsförmedlingen. 

Men det är en siffra som Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg tar med ro.

– Jag tycker i grunden att det är en bra siffra, vi vill givetvis öka vår marknadsandel, men om man skulle gå in och titta på svenskt näringslivs medlemmar och när de använder oss så är det ingen siffra som för mig sticker ut. Det skulle vara bra om vi gick upp något så klart, men det är ändå en ganska naturlig siffra.

De företag i undersökningen som använt Arbetsförmedlingen var inte speciellt nöjda. Så här säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om det.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) igen.

– Det är en uppgift jag tar på mycket stort allvar. Jag vill att arbetsgivare ska bli nöjda när man vänder sig till Arbetsförmedlingen. Jag vill att arbetsgivare ska känna att de får relevant hjälp för att få tag i relevant personal till de lediga jobben. Det är mitt fokus att vi ska förändra och förbättra det och det är en inriktning som vi nu styr arbetsförmedlingen emot.

Relaterat

Mer om Arbetsmarknad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".