Osäkert hur väljarna reagerar efter första debatten

1:45 min

Dagen efter den första debatten mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump i USA, är båda kandidaterna nöjda med sina insatser, men frågan är hur väljarna reagerar.

Donald Trump, för republikanerna, sa att han kanske skulle gå hårdare åt demokraternas Hillary Clinton i nästa debatt.

– Jag kanske blir skarpare nästa gång, men jag ville inte såra någon, sa Donald Trump som antydde att det kunde komma att handla om Bill Clinton och otrohetsaffärer.

Donald Trump, som är en mer ovan debattör än Hillary Clinton, kritiserade debattledaren för att vara för snäll mot henne.

En mer rutinerad politiker än Donald Trump skulle kunna ha tagit upp frågor själv om Clintons stiftelse, invandring, president Obamas sjukvårdsreform eller attacken i Benghazi, allt ämnen som anses besvärliga för Hillary Clinton, men som i stort sett inte fanns med.

Hillary Clinton avstod i stor utsträckning för att angripa Donald Trump för lögner och överdrifter, något sm hon får kritik för. Ett exempel är hans påstående att Clinton misslyckats med att bekämpa IS hela sitt liv.

Clinton uppmanade faktagranskarna att kontrollera och det gjorde de under och efter debatten till Clintons fördel och Trumps nackdel. Företaget Ford tweetade att Trump hade fel i sitt påstående om hur många de sysselsätter i USA.

Valutamarknaden tycks ha uppfattat debatten som att Trumps chanser att vinna är mindre. Den mexikanska peson steg, det ses som ett tecken på att Donald Trumps planerade mur verkar mindre sannolik.

Väljarnas dom i USA om debatten är än så länge oklar, opinionsmätningarna ger olika resultat. De flesta väljare som uttalat sig i medierna verkar ha stärkts i sin tro på den kandidat de gillade från början.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista