Tredelad bild: Kvinna som handlar något på en dator, nyckel i en dörr och ett sovrum i en lägenhet
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT.

Skatteverket specialgranskar Airbnb-uthyrare

"Vi ser att allt fler personer tjänar allt mer pengar på det här"
1:56 min

Det är första gången de värdar som hyr ut sin bostad via uthyrningstjänsten Airbnb kontrolleras. De som inte lämnat rätt uppgifter kan upptaxeras med tiotusentals kronor.

– Skatteverket ser att det här är en verksamhet med stark tillväxt, särskilt i storstadsområdena. Vi har noterat att man hyr ut sin privatbostad via internet, till exempel Airbnb, säger Tim Käll, rikssamordnare på Skatteverket.

Hittills är det en handfull personer som har kontrollerats av Skatteverket. Ett exempel är en 36-årig man i Stockholms innerstad som tjänat cirka 92 000 kronor på att hyra ut sin lägenhet via uthyrningstjänsten Airbnb, men som inte har deklarerat inkomsterna till Skatteverket. Han krävs nu på 22 500 kronor av Skatteverket, inklusive skattetillägg.

– Vi kontrollerar att de följer de regler som gäller för uthyrning och det handlar om att man tar upp de inkomster som ska tas upp, säger Tim Käll.

Som privatperson har man rätt att tjäna 40 000 kronor varje år på uthyrning av sin privatbostad plus att man får dra av för omkostnader man har vid uthyrningen och även en viss del av hyran. 

– Om du kommer upp i inkomster över 50 000 kronor och hyrt ut den mer än 16 veckor, då kan det röra sig om hotellverksamhet och då ska du betala moms, säger Tim Käll.

Han vill inte gå in på hur man har fått tag på inkomstuppgifterna från de värdar som har hyrt ut via Airbnb. Kontrollen kommer att fortsätta året ut och är en del av Skatteverkets insats för att kontrollera plattformar inom den så kallade delningsekonomin.

Delningsekonomi kan förklaras med olika sätt att dela, hyra, låna och byta saker istället för att äga dem. Enligt Tim Käll har Skatteverket sett en ökning av antalet personer som hyr ut sin bostad via exempelvis Airbnb.

– Vi ser att allt fler personer tjänar allt mer pengar på de här uthyrningarna och det gör att allt fler personer ligger över de schablongränser som finns.

Fotnot: Även DI-Digital har rapporterat om ämnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".