En fokuserad kvinna som blir intervjuad
Anna Kinberg Batra Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna vill ha bonus för färdiga studenter i bristyrken

”Vi vill få fler att bli lärare eller sjuksköterskor”
1:35 min

För att komma tillrätta med den stora bristen på lärare och sjuksköterskor föreslår Moderaterna att en bonus införs för dem som går ut lärarutbildningen och sjuksköterskeutbildningen inom avsedd tid.

– I dag fattas över 60 000 lärare och vi har kris med kunskapsresultat, då behövs det flera insatser tror jag, både att lärare har bra betalt och har tid att vara lärare och att vi gör mer för att locka till att bli lärare. Jag tycker det här är viktigt, säger Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra

Moderaternas förslag innebär att den som tar examen inom avsedd tid och blir lärare eller sjuksköterska får en bonus. Tre års utbildning ger 50 000 kronor och för varje ytterligare termin ger 10 000 kronor till. Det är på grund av den stora bristen på både lärare och sjuksköterskor som Moderaterna lägger det här förslaget i sin budgetmotion. Den årliga kostnaden för satsningen är 500 miljoner. 

Bonus för lärarutbildning har tidigare funnits som alliansförslag. Tidigt var det Liberalerna, det vill säga Folkpartiet som drev på. Men det har inte tagits emot väl av lärarfacken. Dessa har sagt att det är högre lön som är det viktiga för att locka fler till utbildningen.

– Vi har väldigt goda diskussioner med både lärare och föräldrar och andra som har många åsikter om skolan. Det här är vår, säger Anna Kinberg Batra

Under alliansregeringen gjordes också en utredning som kom 2009 och som helt förkastar idén med examensbonus. Bonusen riskerar att bli en premie till studenter som ändå skulle ha ansökt om examen även utan bonus heter det. Men moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker ändå att det är värt att lägga fram förslaget.

– Vi vill göra en ordentlig satsning på att få fler att välja de här yrkena och i vilken takt det blir, är svårt att svara på nu. Men Sverige skulle behöva examensbounus för bristyrken i välfärden så fort som möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".