Börsbolag utnyttjar kryphål

Nästan hälften av börsbolagen på A-listan kringgår lagen när det gäller hur sjukfrånvaron redovisas. Det hävdar försäkringsbolaget Folksam som sammanställt ett hälsoindex.

Det är 21 av 46 börsbolag på A-listan, motsvarande 46 procent, som utnyttjar ett kryphål i årsredovisningslagen och låter bli att redovisa sjukfrånvaron för hela den svenska verksamheten.

- Jag vet inte varför bolagen gör så här. De borde ligga i företagens intresse att kunna jämföra sig med varandra och se hur man kan bli bättre, säger Folksams vd Anders Sundström.

Slipper genom små moderbolag
Det vanligaste argumentet för att inte redovisa sjukfrånvaron är att moderbolaget har färre än tio anställda och därför inte behöver redovisa. Andra redovisar sjukfrånvaron bara inom moderbolaget, som oftast är väsentligt lägre än för hela koncernen.

Lagen syftar till att göra det möjligt att kunna jämföra sjukfrånvaron i olika företag. Sedan förra året ska alla arbetsgivare med minst tio anställda enligt lag alltså redovisa sjukfrånvaron i årsredovisningen. rapporten kommer att presenteras senare.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Fakta:
De 21 bolag på A-listan som utnyttjar kryphålet och inte redovisar samtliga sjuktal för den svenska verksamheten är Assa Abloy, Atlas Copco, Bergman & Beving, Bure, Ericsson, G&L Beijers, Gambro, Gunnebo, Haldex, Hexagon, Industrivärden, Sardus, Scania, Scribona, Securitas, SKF, Swedish Match, Trelleborg, WM-data, Volvo och Ångpanneföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista