Personer med vita hjälmar i ruiner
Medlemmar i Vita Hjälmarna inspekterar skador efter ett bombanfall i Aleppo. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets/TT.

Vita Hjälmarna: De döda kan inte tas om hand i Aleppo

Hjälporganisationens ledare på besök i USA vittnar om läget
2:20 min

I den sönderbombade staden har sjukhusen sedan ett par dygn tillbaka inte längre möjlighet att ta emot nya patienter och de döda kan inte tas om hand.

– De senaste åtta dagarna har staden utsatts för 1 700 flygangrepp, det berättar Raed al-Saleh, som leder hjälporganisationen Vita Hjälmarna i Syrien.

Tusen döda bara den senaste veckan, 1 700 flyganfall, 19 bunkerbomber, vapen som går djupt under jord innan de sprängs, 200 klusterbomber. Sjukhusen kan inte ta emot nya patienter. 

– Det finns 30 läkare kvar i staden. 265 000 människor saknar mat, vatten och el. De är instängda och kan bara vänta på döden, säger organisationen Vita Hjälmarnas ledare.

Han är på besök i USA igen för att vittna om den mänskliga katastrofen i Syrien och vädja om eldupphör och hjälp. Hans organisation, vars volontärer är på plats tidigt för att hjälpa skadade, har fått 19 fordon förstörda och tre av fyra baser med förråd och bränsle är bombade under den senaste tiden, berättar han.

Det har blivit värre. En ökande fara de är dubbelattacker som Raed al-Saleh säger att Ryssland och den syriska regeringsarmén utför. Efter en första attack kommer planen tillbaka när människor rusat till för att hjälpa och attackerar igen för att skada så många som möjligt.

Raed al-Saleh, som ser mycket trött ut, säger att läget i Aleppo är som en daglig jordbävning, 7.6 på Richterskalan. Han hör många välvilliga ord, men vill ha en flygförbudszon för att få in hjälp och är frustrerad över att vapenvilan inte hålls.

– Vi väntade oss ett beslutsamt agerande för att stoppa dödandet i Syrien och att de som bröt mot vapenvilan skulle hållas ansvariga, men vi ser inga konsekvenser för brottslingarna, säger han.

Relaterat

Mer om Syrien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".