Säkerheten i riksdagen

SD svarar om Putilovaffären

Efter rapporteringen om den förre SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov, som trots flera namn och en märklig fastighetsaffär arbetat på Sverigedemokraternas riksdagskansli, möts riksdagspartiernas gruppledare i dag för att diskutera frågan. Centerns Anders W Jonsson berättar varför han tog initiativet till detta.

För första gången sedan avslöjandet i fredags om mannen som kallar sig Egor Putilov, uttalar sig nu Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i Sveriges Radio, i debatt med Centerns Anders W Jonsson.

I dag samlas också partiernas gruppledare och talmannen i riksdagen för att bland annat diskutera säkerheten i riksdagen. På mötet kommer också krävas svar av SD om Egor Putilov som arbetade som politisk tjänsteman på partiets kansli i riksdagen. Namnet är ett alias som han ofta använder när han skriver artiklar i svenska och ryska medier men på kansliet arbetade han med sitt rätta namn.

Ekot avslöjade i förra veckan att Putilov fått flera miljoner kronor genom en fastighetsaffär med en inflytelserik rysk affärsman tillika dömd brottsling. Flera experter som Ekot talat med anser att affären kan göra honom till en säkerhetsrisk, men det håller inte Putilov med om. Han sade upp sig från SD:s kansli i riksdagen i helgen.

Det är partierna själva som sköter säkerhetskontrollen av personer som anställs på partikanslierna i riksdagen. Det är en svaghet i systemet, tycker flera experter som Ekot pratat med. De säger också att säkerheten kan vara ett problem i fler partier i riksdagen.

Mattias Karlsson, SD, mötte centerns Anders W Jonsson i debatt i Eko-studion på onsdagsmorgonen.

Mattias Karlssson menar att SD tar säkerheten på stort allvar.

– Men det här är spekulationer. Ännu har ingen belagt att han gjort något olagligt eller att han är en säkerhetsrisk över huvud taget, säger han.

Putilov fick köpa ett hus av en rysk, kriminell affärsman, och gjorde en vinst på sex miljoner kronor. Detta gör honom till en potentiell säkerhetsrisk, enligt Ekots rapportering.

– Jag har ingen närmare kunskap om hur affären gick till, men jag tycker också att det känns märkligt, absolut. Men samtidigt måste man reflektera över hur långt ska man gå i undersökningar av en anställd innan man anställer. Var går gränsen mellan behovet av säkerhet och kontroll och ena sidan och personlig integritet och andra sidan? Ska man gå in och granska alla affärer som en enskild individ har gjort, och hur långt tillbaka i tiden ska man gå? Det är frågor som är värda att fundera över som kanske alla partier har skäl att göra. Det är klart att jag reagerar över den här summan. Men frågan är om vi som arbetsgivare har ansvar är att gå in att granska alla affärer som en person gjort, säger han.

Putilov var anställd på Sveriges Radio, och inte heller Sveriges Radio reagerade eller hade kollade upp hans bakgrund, menar Mattias Karlsson.

Putilov arbetade under en vecka på Sveriges Radios dåvarande ryska redaktion, men blev avstängd när det kom fram att han använde flera identiteter. På SD fick han dock arbeta kvar, även när de många namnen uppdagades.

– Han fick stanna för att han berättade från första början att han använde pseudonymer. Han hade skyddad identitet för att som han sa att han jobbat som journalist och skrivit starkt kritiska artiklar om Syrien och mot Putin-regimen som vi vet är väldigt auktoritär och som vi vet använt lönnmord på oppositionella och så vidare. Det stärkte hans berättelse att han levde under hot och behövde pseudonymer.

Putilov sa upp sig på egen hand i helgen.

– Det var det bästa i det här läget. Vi vill inte ha anställda som böjer på lagarna på något sätt, säger Mattias Karlsson.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson är mycket kritisk.

– Det här rör sig en om ryss som kommit till Sverige och konsekvent sökt jobb på ställen som MSB myndigheten för säkerhetsberedskap. En person som uppträder med fem olika identiteter och skriver debattartiklar under falskt namn, är det tydligen helt okej jobbar på SD. Men inte heller när det visar sig att han fått sex miljoner kronor av kriminella ryska affärsmän, inte ens då ringer varningsklockorna hos SD. Nu är det dags att SD lägger korten på bordet.Vad vet man om Putilov, vad har pengarna använts till, och är det brukligt att man som tjänsteman på SD får sex miljoner kronor av kriminella ryska intressen?

Mattias Karlsson säger att partiet kollade med Säpo innan Putilov anställdes.

– Vi ber alltid Säpo göra en registerkontroll. Vi gör fördjupade säkerhetskontroller på personal som antas ha tillgång till hemligstämplat material, men det hade inte Putilov. Han har inte heller kunnat röra sig fritt i riksdagen, så som det påståtts. Utifrån den information vi hade då tycker jag att vi levt upp till de krav som kan ställas på oss, säger Mattias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista