Stockholmsbörsen. En man går förbi en skärm.
Kända finansfamiljer tar över när riskkapitalbolagen säljer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Finansfamiljer tar över välfärdsbolagen

Forskare: Börjar bli en riktig maktfaktor
1:29 min

Samtidigt som regeringen förbereder förslag om vinstbegränsningar, tar en rad välfärdsföretag klivet in på Stockholmsbörsen. På torsdag gör Engelska skolan börsdebut.

Enligt forskaren Sophie Nachemson-Ekwall är företaget exempel på en ny trend där kända finansfamiljer tar över när riskkapitalbolagen säljer.

– Man har förstått från säljarna att svenska börsbolag behöver en tydlig ankarinvesterare som gärna är en människa av kött och blod, säger Sophie Nachemson-Ekwall, forskare på Handelshögskolan i Stockholm. 

När Engelska skolan gör börsdebut är den välkända finansmannen Mats Qviberg en av dem som ställer upp med pengar genom investmentbolaget Öresund.

Vid konkurrenten Academedias börsdebut i juni dök Rune Anderssons Mellby Gård upp som ny storägare. Och när vårdföretaget Attendo noterades i vintras var en av investerarna Johnson-familjens förvaltningsbolag Nordstjernan.

Finansfamiljerna blir en synligare typ av ägare än de riskkapitalbolag som nu säljer sina välfärdskoncerner. Rune Andersson har efter sitt inhopp i Academedia engagerat sig i debatten om vinster i skolan, till exempel.

Finansfamiljerna agerar heller inte ensamma i välfärdsföretagen. I alla tre fallen har Swedbanks fondbolag Robur också ställt upp med pengar. 

Enligt Sophie Nachemson-Ekwall är även det exempel på någonting nytt.

– De här privatkapitalisterna går in med, även om det kan se ut som mycket pengar, ganska små ägarandelar. Att äga sju, åtta procent i ett börsföretag, det räcker inte lång väg. Men tillsammans, med stöd av svenskt institutionellt kapital, kanske de kommer upp i tjugo procent.

– Och då börjar man bli en riktig maktfaktor. Så att förtroendet för den här kapitalisten vilar helt på stöd från svenskt institutionellt kapital, och det är ju pengar som kommer från svenska folket, säger Nachemson-Ekwall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".