Ytterligare ett vänsteravhopp

Ytterligare en centralt placerad vänsterpartist meddelar på onsdagen att han hoppar av. Det är Stefan Björling, en av grundarna till Vägval vänster, som nu lämnar partiet i protest.

Avhoppen har tidigare anklagats för att vara en strategi för att skada partiet, något som Stefan Björling tillbakavisar. Han säger att han inte känner sig välkommen längre, bland annat av partiserkreteraren Pernilla Zethraeus.

Stefan Björling säger att han tycker helt enkelt inte att det är kul längre.

– Det är en process som har pågått i flera år. Här i Almedalen har jag sett sådan glädje och öppenhet hos de andra partierna, hos miljöpartiet och hos socialdemokraterna. Men när man träffar Pernilla Zethraeus så hälsar hon knappt. Det är ett helhetsintryck som här i Visby fått mig att fatta det här beslutet.

Stefan Björling är den senaste ut bland dom avhoppande politikerna inom vänsterpartiet. Han lämnar nu sin plats i partiets valberedning, och har också sagt upp sig från sin tjänst som partiombud, men sitter kvar som kommunalpolitiker i Uddevalla.

Stefan Björling är den tredje som lämnar partiet utav de fem som sitter i styrelsen för Vägval vänster, den organisation som bildades i protest mot vänsterpartiets väg mot, som de kallade det, ett smalt elitistiskt nykomtiskt parti.

I ett dokument som påstås ha cirkulerat på den partikongress där Lars Ohly utsågs till partiordförande, deklarerar Vägval vänster olika strategier för att påverka partiet. Ett dokument som kallas Plan b, som Stefan Björling säger att han inte sett, men som finns återgivet på tidningen Flammans hemsida.

Där finns strategier för att utveckla en modern vänster, och frågeställningar när och hur medlemmar ska ”slänga in handduken”.

Vänsterpartisten Camilla Sköld-Jansson tolkade detta tidigt som en strategi för Vägval vänster, att om de inte får som de vill hoppar de av under stor uppmärksamhet.

Camilla Sköld-Jansson tycker att också partiet fått ta oförtjänta smällar i media under det senaste året, det pratade hon om i Ekot för en tid sedan.

– Den största orsaken är ju Vägval vänster, och de arbetar ju mycket medvetet, de vill ha de här rubrikerna, och media är ju snabba att haka på. Karin Svensson-Schmidts avhopp var ju inte oväntat, säger Camilla Sköld-Jansson.

Sedan Camilla Sköld-Jansson sade detta har alltså Dan Gahnström, Frida Fjellman och nu Stefan Björling hoppat av.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista