Stefan Sommer, vd för ZF Friedrichshafen.
Stefan Sommer, vd för ZF Friedrichshafen. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio

ZF höjer inte budet på Haldex

Vd: Vill inte ha lång period med osäkerhet
1:25 min

Den uppmärksammade striden om den svenska bromstillverkaren Haldex går in i sin slutfas. Tyska ZF Friedrichshafen meddelar att de inte kommer att höja sitt bud på 120 kronor per aktie, trots att konkurrenten Knorr-Bremse bjuder fem kronor mer.

– Vi vill inte ha en lång period med osäkerhet eftersom det är dåligt för Haldex. Vi stannar på vårt bud på 120 kronor, säger ZF:s vd Stefan Sommer, och tillägger att acceptfristen på måndag 3 oktober inte heller kommer att förlängas.

Det här trots att deras tyska konkurrenter Knorr-Bremse lagt ett bud på 125 kronor per aktie.

Striden skulle därmed kunna ses som förlorad för ZF om det inte vore för att Haldex styrelse rekommenderat det lägre budet från ZF. Och i måndags gick Aktiespararna ut och deklarerade att de också stödjer budet.

Det kan tyckas märkligt, men argumentet är att ZF:s bud ses som säkrare eftersom det har konkurrensmyndighetens godkännande.

Knorr-Bremse hävdar å sin sida att bolaget har en tydlig plan för hur en godkännandeprocess skulle kunna gå till, men att Haldex inte gett bolaget möjlighet att presentera denna.

Enligt Dagens industri som refererar till ägartjänsten Holdings äger ZF i dagsläget 21,2 procent av aktierna i Haldex medan Knorr-Bremse sitter på 14,9 procent. Om inte ZF innehar minst hälften av aktierna på måndag kommer man att dra sig ur affären.

– 50 procent är ett krav. Annars stannar vi på den aktieandel vi har och får då hitta en rättvis uppgörelse med övriga aktieinnehavare, säger Stefan Sommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".