En man som håller för ögonen
Förra året anmäldes runt 450 våldtäkter på män och pojkar i Sverige Foto: TT

Våldtagna män får specialistvård

2:08 min

I snart ett år har Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna i Stockholm också tagit emot pojkar och män, det är landets första mottagning som gör det. Hittills har runt 35 män och pojkar fått hjälp på mottagningen, och en slutsats är att det finns stora likheter mellan de män och kvinnor som söker sig till mottagningen.

– Män och kvinnor är väldigt lika, både när det gäller hur de mår när de kommer på akutbesök, hur man bemöter de och hur de samarbetar för att få fram bra undersökningar och dokumentation. Vad de har varit med om är också anmärkningsvärt lika, det är ungefär samma historier man berättar, säger överläkare Lotti Helström, på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

Förra året anmäldes runt 450 våldtäkter på män och pojkar i Sverige, men mörkertalet bedöms vara stort, och en undersökning som Riksförbundet för sexuell upplysning gjorde 2014 visade att det i flera landsting fanns brister i vården och stödet till män som utsatts för våldtäkt. Bland annat fanns en osäkerhet om var män kunde söka akut och hur undersökningen skulle gå till.

Sedan oktober förra året kan män och pojkar söka akut hjälp på den mottagning för våldtagna som i 11 år funnits för kvinnor på södersjukhuset i Stockholm, där man tar emot fler än 600 kvinnor om året. Här finns specialutbildad personal dygnet runt, och det har stor betydelse att också män och pojkar som utsatts för våldtäkt nu kan få hjälp här, säger kurator Karl Norwald, som haft uppföljande samtal med flera av de män som sökt akut:

– Att man inte kommer in och blir ifrågasatt, utan kommer in och får aktuell och relevant vård på en gång, och kommer i kontext där det är lugnt, där man får ett vänligt bemötande och man får relevanta frågor, istället för att bli ifrågasatt och sättas i ett rum där det springer jättemycket människor. Så märker vi att det är en stor skillnad om man får ett bra bemötande, man återhämtar sig snabbare, säger Karl Norwald.

Under året som gått har runt 35 män och pojkar sökt hjälp på mottagningen. Det är ungefär vad man räknat med utifrån hur många som sökt hjälp på andra mottagningar i Stockholmsområdet de senaste åren, säger överläkare Lotti Helström. För det är inte så att det direkt blir fler som söker hjälp bara för att det finns en specialiserad akutmottagning att gå till, säger hon:

– Det var samma sak när vi öppnade för kvinnor för elva år sedan, då blev det ingen ökning bara för att vi öppnade. Det är så komplicerat att ge sig till känna och söka hjälp efter en våldtäkt så det tror jag är saker som går in långsammare för den enskilde, att faktiskt höra av sig, säger Lotti Helström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista