Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Israels president Shimon Peres. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.
Israels förre president Shimon Peres. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.

Shimon Peres död vid 93 års ålder

Den israeliska politikern och fredpristagaren Shimon Peres avled i natt på ett sjukhus i Tel Aviv. Shimon Peres blev 93 år och hörde till israeliska politiska eliten i över 50 år. Han var den siste ur den generation som var med och grundade staten Israel.

Shimon Peres var Israels premiärminister vid två tillfällen, därtill utrikesminister och president.

Socialdemokraten Per Nuder träffade Shimon Peres vid flera tillfällen, både i tjänst och privat.

– Ju äldre han blev, desto mer framtidsinriktad blev han. Desto mindre tillbakablickande och reflekterande över vad han varit med om. Han har hela tiden haft fokus framåt, säger Per Nuder.

Som statssekreterare träffade Per Nuder Shimon Peres ett flertal gånger och därefter under flera år privat.

Han beskriver honom som en ödmjuk person som frågade mycket. Men också som en rationell politiker. Han såg fredsprocessen som något helt nödvändigt för Israels existens. Det var ren logik, säger Per Nuder.

Höjdpunkten för Peres var ett delat fredspriset 1994, då för Osloavtalet, som innebar direktförhandlingar med palestinierna, med mål om en tvåstatslösning.

Men hemma i Israel stod Shimon Peres under många år i skuggan av den interna rivalen i arbetarpartiet Yitzhak Rabin. Israeliska väljare såg Peres som en naiv politiker, en drömmare. Medan Rabin sågs som en krass realpolitiker.

– Man ska inte glömma bort att det talades om Shimon Peres som en politisk looser, säger Per Nuder.

Henry Kissinger ironiserade enligt Nuder över att Peres var en retoriker snarare än en politiker som fick saker gjorda.

– Han har fler svar än det finns frågor, reciterar Per Nuder Kissinger.

Men Peres var också politikern som aldrig gav upp. Tillsammans med Rabin ledde han Israel  in i Osloprocessen, men efter mordet på Rabin, kunde Peres inte driva denna process vidare. Han förlorade val och andra politiker tog över.

Shimon Peres stora erkännande på hemmaplan kom sent i livet, då som Israels president, 2007-2014.

Han blev folkkär. Och på den internationella politiska arenan blev han Israels främsta ambassadör.

Han talade ett språk om fred och fredsträvanden, som politiker i väst ville höra. Detta i kontrast till de mer hårdföra regeringarna i Jerusalem ledda av Benjamin Netanyahu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".