Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Värdefull skog avverkas

Publicerat lördag 4 maj 2002 kl 12.40
Många av skogens mest värdefulla områden med sällsynta arter avverkas, trots att det har lagts ner stora resurser på att hitta dessa så kallade nyckelbiotoper.
Ungefär 125 miljoner kronor har staten satsat på att inventera de för naturvården mest värdefulla mindre skogsområdena i landet. Inventeringen har gjorts av skogsvårdsstyrelserna, och i exempelvis Torsby kommun i Värmlands län har man inventerat 1 100 nyckelbiotoper, alltså områden med gammal skog som hyser hotade växter, insekter och lavar. – Sedan maj -98 har 34 nyckelbiotoper anmälts för avverkning, säger Magnus Fürst, skogsvårdsstyrelsen i Torsby. En del av de 34 områdena är också avverkade. Hittills har bara ett 50-tal av de 1 100 nyckelbiotoperna fått ett lagligt skydd. Ekots miljöreporter Ingrid Gustavsson har besökt skogarna utanför Stöllet i norra Värmland, där orrspelet och tranropen nu pågår, och i en nyckelbiotop på 20 hektar frågar hon Sebastian Kirppu, som inventerar nyckelbiotoper, om vad som finns i den skogen: - Ja, här finns allt som bevisar att det här är en naturskog; det finns gamla träd och mycket rödlistade arter (arter som är utrotningshotade eller som kräver särskild hänsyn för att inte riskera att bli hotade), svarar Kirppu. Nyckelbiotopen där de står är anmäld till avverkning. - Ett helgerån, säger Sebastian Kirppu. Länsstyrelsen hinner inte med Ett område på 20 hektar är för stort för skogsvårdsstyrelsen men för länsstyrelsen för litet - där vill man prioritera skydd av stora, sammanhängande skogsreservat, säger Johan Bohlin, ekolog på länsstyrelsen i Värmland. - Som läget är nu hinner vi inte med de som ligger långt ner i storlek, säger Bohlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".