Carl von Linnés staty

Flaskpost från 1800-talet öppnad

Nu har den flaskpost som på tisdagen hittades i statyn av Carl von Linné öppnats. Det var under renovering av statyn som flaskan från 1884 hittades och Kaj Larsson, första intendent vid konstkansliet i Stockholm, berättar vad som står på det gamla papperet.

– Jag har originalet här, lite vikt men fullt läsligt. Det står ”uppgift å de arbetare som hava medverkat till Linné-monumentets fullbordande följa här nedan. Petter Smith, konstgjutare, wienare..”

Här avbryter sig Kaj Larsson och förklarar att wienare inte betyder att man dricker mycket vin, utan att man är från Wien.

121 år gammal flaskpost
Det var på tisdagen som Kaj Larsson tillsammans med konstgjutaren Tomas Broman hittade den 121 år gamla flaskposten, med namnen på dem som varit med och byggt statyn.

Det gamla A4-arket är rejält gulnat men i övrigt välbehållet. Dessvärre gick inte ölflaskan det var instoppat i att rädda, den fick man slå sönder för att komma åt papperet.

Som graffiti
Enligt Kaj Larsson är det inte alldeles ovanligt att meddelanden läggs in i till exempel statyer eller hus och han har en teori till varför det görs.

– Jag tror att man vill bli lite odödlig, man vill lämna ett meddelande till framtiden. Det här med graffiti, att folk går och skriver sina tags, det är väl lite samma sak, man vill markera att man har funnits.

Traditionen fortsätter
Och traditionen med att lämna medelanden till framtida generationer, den hålls i av Stockholms konstkansli.

– Jag vet att i Birger jarl finns en mässingsbricka, där det står när han har renoverats och av vem. Vi kommer förmodligen att lägga in något i Linné också, en kopia av det gamla brevet och kanske något nytt, säger Kaj Larsson, första intendent vid konstkansliet i Stockholm.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista