Jubel på Trafalgar Square efter beskedet.

Glädje i London efter OS-besked...

London ska arrangera olympiska spelen 2012. Det blev klart efter Internationella Olympiska kommitténs omröstning vid mötet i Singapore tidigare på onsdagen.

Det blev alltså London till slut. Det var en omröstning som egentligen bara borde vara av intresse för de närmast berörda, men som blev lika spännande att följa som en riktig idrottstävling.

Inför tevekamerorna röstades kandidaterna bort en efter en.

Drama för medierna
Först försvann Moskva, därefter New York. Kvar var därmed de tre EU-konkurrenterna Madrid, London och Paris.

När sedan Madrid röstades bort som tredje land fick medierna det drama de hoppats på, eftersom den sedan länge tippade favoriten Paris stod mot den främsta utmanaren London.

Eller president Chirac mot premiärminister Blair om man så vill. Det har mer och mer blivit så saken framstått i denna omröstning om värdskapet för OS 2012.

Ledare med frostiga relationer
Båda hade rest till Singapore för att utöva sitt inflytande i sista minuten, två ledare med frostiga relationer, på grund av meningsmotsättningarna i EU.

Till slut blev det alltså London som avgick med segern i denna prestigekamp, med 54 röster mot 50. På Trafalgar Square i London, där tusentals människor hade samlats började firandet omedelbart.

De båda ledarna ska nu resa vidare till G8-mötet i Skottland. Den ena på betydligt bättre humör än den andra.

Olle Häger, Bangkok
olle.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista