Folkhälsoministern om barnövervikt - Kommunerna måste bestämma sig

2:06 min

Folkhälsominister Gabriel Wikström hoppas nu kunna kopiera de Finländska resultaten från staden Seinäjoki där man halverat övervikten hos barn och unga på bara några år. Från 16 till 8 procent bland femteklassarna. Men det hänger på svenska kommuners vilja, enligt Wikström.

– Skulle man kunna få till ett samarbete mellan samhällets olika aktörer för att minska barnfetman så tror jag också att vi kan få lika fina resultat som man har fått i den här finländska kommunen, säger Folkhälsominister Gabriel Wikström.

– När tror du att vi kommer att kunna se samma typer av resultat inom svenska kommuner?

– Det kommer vi att se när svenska kommuner bestämmer sig för att man ska följa de rekommendationer och den senaste vetenskapliga forskningen fullt ut, fortsätter Gabriel Wikström.

Kunskapen finns redan som kan bromsa den snabba ökningen av fetma och övervikt hos hälften av alla svenska män, en tredjedel av kvinnorna och var femte barn, enligt Folkhälsominister Gabriel Wikström. Men kommunerna har inte tagit ett samlat grepp som i Seinäjoki, anser han.

Regeringen har gett Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppdraget att se hur man kan förbättra svenskarnas kost- och motionsvanor.

Kosten har lagts om i Seinäjoki med drygt 60 000 invånare några mil sydost om Vasa. Lunch och mellanmål på dagis och skolor innehåller nu mindre socker, salt och onyttigt fett och mer grönsaker. Skolbarnen ska dessutom röra sig minst en timme om dagen även på andra lektioner än gympan och föräldrar har fått råd om mat och motion av vården.

– Jag köper inte längre mikrovågspizza, utan försöker laga nyttig mat från grunden, berättar Anu Tikkamäki som har två barn på dagis och en åttaårig son i skolan.

Han vill helst spela dataspel på fritiden berättar hon, men han har nu lockats till en gratis sportklubb där han får pröva på olika idrotter varje vecka.

I den nationella finländska statistiken ökar inte längre Finländska barns överviktskurvor nämnvärt, men i Seinäjoki pekar kurvorna alltså brant nedåt både bland både fem- och elvaåringar.

En vetenskaplig studie ska nu genomföras, men mycket talar för att det är att alla i kommunen jobbar mot ett gemensamt mål som gett det här anmärkningsvärt goda resultat.

Referens: Frantti-Malinen U, Overcoming Obesity Programme 2013-2020. Health report Seinäjoki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista