Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
1 av 2
Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Hans Geibrink vid Jägareförbundet i Umeå
2 av 2
Hans Geibrink vid Jägareförbundet i Umeå Foto: Tobias Johansson/SR

Svenska jägare får företräde till fjälljakten

Landsbygdsminister: Självklart ska svenska jägare gynnas
1:37 min

Regeringen beslutade under torsdagen att ändra reglerna kring fjälljakten på småvilt, exempelvis ripa, så att jägare i Sverige återigen får företräde till fjälljakten.

Sedan 2007 har utländska jägare fått jaga på samma villkor vilket mött starkt motstånd från jägarkåren som nu alltså får gehör.

Det var 2007 som då dåvarande alliansregering ändrade reglerna för småviltsjakten på statens marker i fjällen så att villkoren blev lika för alla oavsett nationalitet, med motivet att reglerna kunde strida mot EU:s bestämmelser om fri rörlighet. Exempelvis italienska ripjägare skulle inte längre behöva börja jaga senare på säsongen eller tvingas ha guide med sig.

Men förändringen mötte hård kritik från de svenska jägarna som idag är betydligt nöjdare.

– Vi tycker att det är bra att det här beslutet har kommit. Det är positivt och den tendens vi ser nu är att de utländska jägarna ökar och de svenska jägarna minskar. Man tycker det är för mycket folk. Eller så hinner man inte lösa kort på de områden man vill jaga, säger Hans Geibrink som samordnar fjälljakts frågor på Jägareförbundet.

Samtidigt har remissinstanser inför regeringens beslut idag menat att en återgång mot det gamla systemet inte är förenligt med EU-rätten. Det tycker även Centerpartiets Eskil Erlandsson, dåvarande jordbruksminister som var den som öppnade upp jakten för tio år sedan.

Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht håller inte med.

– Vi gör överhuvudtaget inte den tolkningen och vi ser inte de riskerna med det här. Det här är inte någon konflikt med det EU regelverk som finns, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".