Kvinna lägger 200-kronorssedel i plånbok.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Framåt för svensk ekonomi

Hör IMF:s Sverigechef Craig Beaumont
1:38 min

Svensk ekonomi går bra, men problemet med hushållens skulder, och att få in nyanlända på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Det konstaterar Internationella valutafonden, IMF, i sin årliga genomgång av svensk ekonomi. 

– Svensk ekonomi växer fint. Vi räknar med 3,5 procent tillväxt i år vilket är fantastiskt med tanke på fjolårets 4 procent. Så två fina tillväxtår på rad, säger Craig Beaumont, IMF:s Sverigechef. 

Hjulen i den svenska ekonomin snurrar för tillfället. Tillväxten väntas i år landa på 3,5 procent, vilket dock innebär en inbromsning mot ifjol. Enligt IMF ser den ut att sjunka ytterligare något kommande två år.

Det finns dock orosmoln som visserligen är kända sedan tidigare. IMF pekar framför allt ut hushållens höga skuldsättning på grund av de rekordhöga bostadspriserna. Här efterlyser man bland annat åtgärder för ökat bostadsbyggande, en avreglerad hyresmarknad och avskaffande av ränteavdragen.

Regeringens budgetunderskott får godkänt, och från IMFs håll vill man se fortsatta ekonomiska satsningar på nyanlända. Craig Beaumont ger Sverige beröm för det arbete som redan gjorts, men mer krävs för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden. Till exempel genom tillfälliga och riktade sänkningar av ingångslöner, något som testats i flera av våra grannländer.

Problemen och åtgärderna har lyfts upp av IMF vid tidigare granskningar. Så hur mycket lyssnar egentligen den svenska regeringen?

– Vi ser förbättringar. Införandet av amorteringskrav och förslaget om att slopa taket på uppskov på reavinsten har vi också föreslagit. Det går framåt man kanske inte så snabbt som vi skulle önska, säger Craig Beaumont.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".