Energiuppgörelsen splittrar alliansen

Centerpartiet kan tvingas lämna energiuppgörelsen med socialdemokraterna för att kunna fortsätta samarbetet med de övriga borgerliga partierna.

Kristdemokraterna, folkpartiet och moderata samlingspartiet kräver nu alla att centerpartiet ska göra upp om energin inom den borgerliga valalliansen.

Det är uteslutet att centerpartiet kan fortsätta ha en energiuppgörelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Det anser alla de övriga borgerliga partierna.

Söker hjälp hos S
Centerledaren Maud Olofsson försökte på onsdagen få hjälp av statsminister Göran Persson att skapa en bredare energiuppgörelse som också dom övriga partierna kunde ställa upp på.

– Han måste ta ett ansvar för att rädda svensk industri och jobben i Sverige, och då måste det finnas energiproduktion som är tryggad för lång tid framöver. Därför tar han på sig ett väldigt stort ansvar om han inte tar den här inbjudan på allvar, säger Maud Olofsson.

Alliansen emot inblandning från S
Men de andra borgerliga partierna tror inte på hjälp från socialdemokraterna för att lösa problemet inom den borgerliga alliansen.
Folkpartiet ser hellre att centern vänder sig till sina borgerliga kollegor.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kan inte tänka sig att gå in i ett borgerligt regeringsalternativ, och tillåta centern att ha kvar energiuppgörelsen med socialdemokraterna.

– Jag har svårt att se att en borgerlig regering kan träda till om man har bärande delar av tillväxtpolitiken i annan form, i andra majoriteter. Vi måste ju ha alla instrument på plats för att kunna göra det vi tror är bra för Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har redan tidigare försökt få till stånd en borgerlig energiuppgörelse. Han vill att Maud Olofsson och centern istället ska vända sig till dom borgerliga partierna.

– Det jag hoppas är att man vänder sig till allians för Sveriges partier, och att vi inom den ramen hittar en överenskommelse. Socialdemokraterna har sina samarbetspartners i form av vänsterpartiet och miljöpartiet, säger kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se