Officer dömd för misshandel av hustrun

En högt uppsatt officer dömdes på onsdagen till sex månaders fängelse för att ha misshandlat sin före detta hustru. ÖB Håkan Syrén är mycket besviken över att en av hans närmaste män nu dömts till fängelse.

– Det är självklart att en myndighet eller organisation som förknippas med den här typen av händelser förlorar mycket renommé. Det som hänt nu är något helt annat än det vi står för i försvarsmakten när det gäller människosyn, jämlikhet och mångfaldsfrågor. Jag är mycket besvärad över detta, säger Håkan Syrén.

Tingsrätten dömer officeren, som har varit en av de högst uppsatta inom svenska försvaret, för två fall av misshandel av sin före detta fru. Han döms till sex månaders fängelse och ska betala 14 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Rätten misstrodde kvinnan
Det är betydligt lägre straff än åklagaren krävt. Chefsåklagare Marianne Aldén ville ha officeren dömd till fem års fängelse och skadestånd på över 600 000 kronor för grov misshandel, våldtäkt och grov kvinnofridskränkning, något som den tidigare hustrun hävdat har pågått i fyra års tid. Vid ett tillfälle ska han även ha knäckt hennes fingrar.

Men tingsrätten väljer alltså att inte tro på kvinnan på de flesta punkter, trots att några av barnen vittnat till kvinnans fördel. Det är bara två fall av misshandel och då av normalgraden som det finns bevis för, menar tingsrätten.

Vid ett tillfälle har officeren slagit mot huvud och kropp och under en fest på en färja ska han ha slagit henne under tumult i deras hytt. Det är svårt att få inblick i hur tingsrätten resonerar eftersom större delen av utredningen och domen är sekretessbelagd med hänsyn till kvinnan.

Kan bli avskedad
Officeren har erkänt att det förekommit handgripligheter mellan de båda, men hela tiden nekat till brott. Han hävdar att han utsatts för ekonomiskt utpressning av kvinnan sedan de skildes förra året.

Officeren greps i mars i år men släpptes i mitten av juni och har sedan dess gått arbetsbefriad men med lön på 50 000 kronor i månaden. Regeringen har fråntagit honom hans befattning men om han ska få ha kvar sin anställning vill ÖB Håkan Syrén inte ge ett klart svar på förrän domen har vunnit laga kraft om tre veckor. Domen kan ju överklagas och då kan det dra ut på tiden.

– Det kommer att avgöras i Statens ansvarsnämnd. När jag tittar på andra fall som jag har haft där officerare har varit inblandade i misshandel och försvarets personalansvarsnämnd har dömt så har flertalet inneburit att man har skilts från sin anställning, säger ÖB Håkan Syrén.

Chefsåkalgare Marianne Aldén är bitvis mycket förvånad över tingsrättens dom.

– Jag kan inte uttrycka annat än förvåning över de höga krav man ställer i det här målet.

Kommer ni att överklaga?

– Jag ska läsa domen ordentligt, sen kan jag ha en uppfattning.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista