Bush bjöds på tårta av Danmarks drottning.

Tårta och protester under Bushs besök

I Köpenhamn demonstrerar man på onsdagseftermiddagen mot president George W Bushs besök. Tusentals människor deltar i protesterna men de är ändå betydligt färre än vad arrangörerna hoppats på.

Föremålet för protesterna märker inte av dem, för vid tvåtiden på onsdagen lyfte Air Force One med president George W Bush ombord, på väg till Skottland och G8-mötet.

Fyllde år
USA:s president George Bush avslutade sitt korta besök i Danmark med att skåla för drottningen och det danska folket. Eftersom det är hans födelsedag på onsdagen fick han en stor tårta med många ljus, när drottningen bjöd på lunch.

Sedan bar det vidare av till Skottland och G8-mötet. Tidigare på onsdagen under en gemensam presskonferens med statsminister Anders Fogh Rasmussen, talade Bush om sin syn på klimatförändringarna och situationen i Afrika.

– Jorden blir varmare och vi människor bidrar till den utvecklingen, sa han, men höll fast vid att Kyotoavtalet inte är någon bra lösning.

Vill hitta andra sätt
Istället ville han hitta andra sätt att komma tillrätta med växthuseffekten.

– USA behöver både ur säkerhets- och ekonomisk synpunkt hitta alternativ till de fossila bränslena och jag är säker på att vi snart kommer att köra andra typer av bilar snart, säger president Bush.

Om Afrika sa han att USA:s fokus är att lösa folkets problem. Då kan man både tänka sig att skriva av lån och ge bistånd men under förutsättning att regeringarna i Afrika satsar på befolkningen och bekämpar korruption.

Besöket, som var presidentens första till Danmark, var en artighetsvisit. Bush tackade för Danmarks stöd i kampen mot terrorismen och kriget i Irak.

Naila Saleem, Köpenhamn
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista