Ireen von Wachenfeldt lämnar Roks

Efter den hårda kritiken mot uttalandena om män i SVT:s dokumentär ”Könskriget” har Ireen von Wachenfeldt beslutat att avgå som ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Det skriver hon i ett pressmeddelande.

Många kvinnojourer har valt att lämna Roks efter TV-programmet och fler har hotat lämna organisationen om inte von Wachenfeldt och styrelsen avgår. Kvinnojouren i Ronneby är en av dem och Magela Jonasson förklarar vad hon är kritisk mot.

– Det är inte bara uttalandet att män är djur utan att alla män är potentiella våldtäktsmän och att det inte är lönt att ge dem behandling. Det är mycket främmande för oss.

”Borde ha skett tidigare”
Magela Jonasson tycker att det är bra att Ireen von Wachenfeldt nu lämnar ordförandeskapet, även om det borde ha skett tidigare. Och hon hoppas att Roks extra årsmöte, den 13 augusti, ska tillsätta en styrelse och en ordförande som har en syn på feminismen som fler av medlemsjourerna kan dela.

Ireen von Wachenfeldt har valt att inte kommentera sitt avhopp, men hon skriver i ett pressmeddelande att fokuseringen på hennes person har skadat Roks och att hon och hennes familj förtjänar att komma till ro med sina liv.

Inte heller Roks styrelse, som stått bakom Wachenfeldt, vill kommentera avhoppet.

Förra ordföranden beklagar
Men Roks tidigare ordförande, Ebon Kram, beklagar beslutet. Hon förstår dock Ireen von Wachenfeldt, som hon menar blivit utsatt för en personförföljelse. Hon menar att von Wachenfeldt har stöd av av många kvinnojourer och hon tycker inte att de kritiserade uttalandena var så allvarliga.

– Jag tycker inte att det är det här som man ska reta upp sig på utan det allvarliga i samhället är att enormt många kvinnor och barn är utsatta för mäns våld i hemmet. Det är ett jätteproblem, inte att vi ska vara rädda att såra mäns egon, säger Ebon Kram.

Christoffer Morén
christoffer.moren@sr.se