Pinochets immunitet hävd igen

En domstol i Chiles huvudstad Santiago har beslutat att upphäva den immunitet som den förre diktatorn Augusto Pinochet åtnjuter i egenskap av ex-president. Det ar fjärde gången det sker, men ännu har det inte blivit några rättegångar.

Det fall som Pinochet den här gången anklagas för, kallas operation Colombo och handlar om morden på 119 vänsteraktivister år 1975, alldeles i början av diktaturen.

Den chilenska militärregimen hävdade först att de 119 var offer för interna uppgörelser inom den chilenska vänstern i exil. Två döda kroppar som den argentinska polisen hittat i Buenos Aires hölls fram som bevis.

Senare citerades en argentinsk och en brasiliansk tidskrift som hade lyckats sammanställa listor på vart var och en av de 119 hade tagit vägen.

Därmed, hävdade de chilenska militärerna, var saken utredd.

Det var bara det att de enda nummer av tidskrifterna som någonsin publicerades var just dessa.

Säkerhetstjänsten låg bakom
Det kunde snart visas att det var den chilenska säkerhetstjänsten DINA som låg bakom.

Tidigare har DINA:s dåvarande chef, Manuel Contreras blivit dömd för Operation Colombo. Att Pinochet nu blivit av med sin immunitet i samma fall är ett uttryck för att hans argument att han ingenting visste inte längre håller, bland annat därför att DINA-chefen Contreras sagt att Pinochet visste allt, och att DINA inte gjorde något utan hans samtycke.

Liten möjlighet för rättegång
Men möjligheten att Pinochet ska hamna inför domstol är ändå ganska liten.

För även om Högsta domstolen skulle bekräfta beslutet att upphäva Pinochets immunitet, så kan den också besluta att det av hälsoskäl inte kan bli någon rättegång. Det har den gjort två gånger tidigare.

Och Pinochet, som nu är 89 år, har knappast blivit friskare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se