Vita huset tonar ner fredsmöte

Stort hopp ställs nu till den fredskonferens om Mellanöstern som USA:s utrikesminister Colin Powell har utlyst till sommaren, men medan europeiska ledare förväntningarna, något som tydliggör spänningar hoppas på ett genombrott försöker den amerikanske presidentens kansli Vita huset tona ner mellan Vita huset och Powell.
Knappt hade Powell utannonserat fredskonferensen i torsdags förrän källor i Vita huset började lägga sordin på förväntningarna. ''Colin ska hålla ett möte på ministernivå'' sade en källa där till New York Times, ''det här är ingen fredskonferens, utan en möjlighet att utväxla idéer''. Varken USA:s president George Bush, Israels premiärminister Ariel Sharon eller den palestinske presidenten Yasser Arafat väntas delta. Nyheten om toppmötet kom också som en överraskning här i USA. Colin Powell var omgiven av FN:s generalsekreterare Kofi Annan och europeiska utrikesministrar när han gjorde sitt utspel, och det är ingen hemlighet att Powell känner större samhörighet med européernas syn på Mellanöstern än med till exempel den amerikanska kongressens. Vita husets talesman fick till och med frågan om utrikesministerns utspel verkligen var sanktionerat av Vita huset, och samtidigt som Powell tillkännagav fredstoppmötet, röstade kongressen igenom två starkt pro-israeliska resolutioner där Israels och USA:s gemensamma kamp mot terrorismen betonades. Det är uppenbart att president Bush har minimalt politiskt stöd i kongressen för tvinga Israel till eftergifter, och medan Bush kritiseras i Europa för att vara alltför pro-israelisk protesterar kongressledamöter mot att han samarbetar med Saudiarabien för att medla i Mellanöstern. Bedömare här pekar på det vågspel USA redan motvilligt givit sig in i. Förväntningarna på sommarens fredskonferens har börjat leva ett eget liv.
Cecilia Uddén, SR:s korrespondent i USA
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".