Journalist dömd till fängelse i USA

I USA dömdes på onsdags-kvällen New York Times-journalisten Judith Miller till fängelse för att hon vägrat avslöja namnet på en av sina källor.

Domen mot Miller är en del i en uppmärksammad brottsutredning – som kan leda ända in i Vita huset. Men många menar att den också är ett slag mot den amerikanska pressfriheten.

– Alla som tror på att regeringen och andra maktcentra i samhället behöver granskas av journalister borde rysa av obehag över dagens dom, sade New York Times chefredaktör Bill Keller igår.

Dömdes för domstolstrots
Så uttryckte sig New York Times chefredaktör efter beskedet att den prisbelönta reportern Judith Miller dömts och transporterats iväg till fängelse.

Miller döms för domstolstrots, sedan hon vägrat att lämna ut namnet på en av sina källor. Både hon och hennes chefredaktör menar att det är avgörande för journalistiken att de som lämnar uppgifter anonymt kan lita på att journalister aldrig bryter det tystnadslöftet.

Åklagaren som krävt det leder en politiskt ytterst känslig utredning. En utredning som pågått under två års tid och som handlar om vem som läckte namnet på en hemlig CIA-agent år 2003.

Kritiserade Bush-administrationen
Den kvinnliga agentens man publicerade en debattartikel som kritiserade Bush-administrationens motiv för att gå i krig med Irak och kort därefter nådde hans hustrus hemliga identitet pressen.

Att avslöja namnet på en CIA-agent med dold identitet är ett brott och frågan under två år har varit om läckan var en hämnd och brottslingen finns inom presidentens stab.

I dagarna avslöjades att en av presidentens absolut närmaste män, Karl Rove, åtminstone hade kontakt med en av de reportrar som undersökte affären.

Den reportern – tidsskriften Times Matthew Cooper - slapp i sista stund fängelse, sedan hans källa gett honom tillstånd att vittna.

Om det telefonsamtalet kom från Karl Rove eller inte, ville Cooper inte säga. Men han sa att gårdagen var en svart dag, både för journalister och för det amerikanska samhället.

Väntas sitta i fyra månader
49 av USA:s delstater har någon form av lagstiftning som ger journalister rätt att skydda sina källor. Men på federal nivå saknas det fortfarande.

Judith Miller väntas få tillbringa fyra månader i fängelse.

Anders Holmberg, Washington
anders.holmberg@sr.se