Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Polisens problem underskattas"

Polisförbundets ordförande: Vi är i kris
2:01 min
Rikspolischef Dan Eliasson och polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker att Statskontorets rapport underskattar polisens problem. Foto: Christine Olsson/TT

Polisförbundet och enskilda poliser menar att Statskontoret i sin rapport underskattar de problem som finns inom polisen.

"Poliser är väldigt missnöjda och lämnar yrket", säger närpolisen Hanif Azizi.

I rapporten som kom i dag riktar Statskontoret viss kritik mot den stora omorganisationen av polisen, men i rapporten konstateras också att mycket är på rätt väg.

Men Hanif Azizi som är närpolis i Rinkeby i Stockholm säger att omorganiseringen av polisen snarare gjort att utvecklingen går åt fel håll.

– Bland annat har det ju inneburit att vissa områdespoliser och vissa kontor läggs ner. Från regeringshåll och vår rikspolischef har ju sagt polisen ska komma närmare medborgarna, men alla uppfattar det som att vi har kommit ett snäpp längre ifrån medborgarna, säger han.

I dag presenterade alltså Statskontoret den första av tre rapporter som utvärderar den nya polisorganisationen, som ju bland annat inneburit en sammanslagning av de tidigare länsindelade polismyndigheterna. Statskontoret pekar ändå på några områden där det krävs förbättringar.

Medarbetarnas delaktighet behöver stärkas, utredningsverksamheten prioriteras, uppföljningen av verksamheten förbättras och så måste det lokala polisarbetet förbättras och stärkas säger Statskontorets generaldirektör Ingvar Mattson.

– Nu krävs det att polisen jobbar mer för att få ut det fungerande lokala polisarbetet och för det tror vi att det krävs ett medvetet ledarskap och förändringsarbete, men också ett utvecklat medarbetarskap. Det är viktigt att poliserna känner delaktighet i den här verksamheten, säger Ingvar Mattson.

Inrikesminister Anders Ygeman som fick Statskontorets rapport presenterad för sig i förmiddags menar att den ger en balanserad bild av polisens organisation.

– Det finns saker som har blivit bra, men det finns också saker som har blivit mindre bra. Det är naturligt att utredningsresultaten faller vid en så här stor omorganisation och man tror att de kommer fortsätta falla även nästa år, säger Anders Ygeman.

Har du förtroende för rikspolischefen?

– Ja.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz håller med närpolisen Hanif Azizi om att rapporten underskattar problemen, även om de till viss del kan vara orsakade av omorganiseringen.

– Men nu är vi i kris och det är en helt annan sak. Inser man inte det så kommer man inte vidta tillräckligt kraftfulla åtgärder och då kommer det här att förlängas, säger hon.

Närpolisen Hanif Azizi menar att något måste göras nu för att lösa det här.

– För det som händer just nu är att många utav poliserna är väldigt missnöjda och lämnar yrket, och vi förlorar väldigt väldigt stora kunskaper, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".