Från SKF:s tillverkning av kullager i Göteborg
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Osäkert läge inför höstens avtalsrörelse

"Den globala ekonomin fortsätter att hanka sig fram"
1:32 min

Löneförhandlingarna i höst och i vinter kommer att föras i ett osäkert ekonomiskt läge, det framgår av en ny rapport från Industrins ekonomiska råd, som Ekonomiekot har tagit del av.

En svårighet som finns kvar från förra avtalsrörelsen är skillnaderna mellan en stark hemmamarknad och en global tillväxt som försvagas.

– Den globala ekonomin fortsätter att hanka sig fram och det ser väl ungefär ut som i fjol, men det är en viss avmattning som man kan oroa sig för, inte minst industrin i världsekonomin är mer pressad, säger Cecilia Hermansson, forskare vid KTH och ordförande i rådet.

I höst startar en ny avtalsrörelse och inför den har Industrins ekonomiska råd, som består av fyra fristående ekonomer, fått i uppdrag av arbetsmarknadens parter att titta på det ekonomiska läget och utsikterna för svensk industri.

I år kom industrins parter överens om löneökningar på 2,2 procent. Rapporten, som presenteras i dag, ska underlätta för de nya förhandlingarna som ska vara klara före 31 mars nästa år.

– Vi ser att för företagen är det viktigt att man har tillgång till och en låg kostnad för kvalificerade medarbetare. Det innebär att det är viktigt för svensk ekonomi och för industrin att det är industrin som sätter märket för lönerörelsen. Det har inte förändrats, säger Cecilia Hermansson.

Årets rapport har fokuserat på hur digitaliseringen påverkar industrin, och den har inte bara negativa, utan även positiva, effekter.

– Det här kan också vara en konkurrensfördel för svensk industri. Det går att producera till lägre kostnader var som helst i världen. Det finns möjlighet för svensk industri att attrahera produktion och tillverkning också till Sverige.

Cecilia Hermansson lyfter också fram den tilltagande bristen på arbetskraft.

– På kort sikt måste man arbeta både med det och den ökande sjukfrånvaron i industrin. Här kan man säga att digitaliseringen kan bidra genom att man med automatisering minskar de riskfyllda jobben och förslitningsskador och liknande, och kanske gör att man kan ha en större uthållighet i arbetskraften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".