Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven. Foto: TT
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven. Foto: TT

Litet avstånd mellan de politiska blocken

Statsvetare: "Spännande för regeringsfrågan"
2:18 min

Avståndet mellan de politiska blocken är mindre än på länge. Det visar Svensk väljaropinion, som är en sammanställning av de stora opinionsmätningarna som Sifo gör åt Ekot.

Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det kan fortsätta vara jämnt mellan Alliansen och de rödgröna fram till nästa val.

– Egentligen beror det på att människor inte byter så väldigt mycket över blockgränsen, säger han.

Allianspartierna och de rödgröna är nu nära nog jämnstora. Enligt Svensk väljaropinion för september får Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna 40,4 procent av stödet, att jämföra med 39,1 procent för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Så litet har inte avståndet mellan blocken inte varit sedan i mars.

Att det är så jämnt gör att regeringsfrågan blir viktig inför nästa val, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Det som är intressant, även om det är små skillnader och blocken är väldigt nära varandra, så är det spännande för regeringsfrågan vilket block som är störst efter valet 2018. Även om det bara är lite större.

Socialdemokraterna har ökat i opinionen i tre månader i rad och når 26,9 procent, den högsta siffran sedan sommaren 2015.

Moderaterna har tvärtom backat tre månader i rad till 24,5, den lägsta siffran hittills i år för partiet.

Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren med sina 3,3 procent och farligt nära samma spärr är Miljöpartiet på 4,6.

Traditionellt har regeringspartier svårt, och så är det också nu påpekar Jonas Hinnfors. Det speciella nu är att oppositionen inte är samlad, Sverigedemokraterna som splittrar den får håller sig över 17 procent och får nu 17,4.

– Oppositionen är mycket större än regeringen men den är inte samlad. Det gör att det finns en mängd diskussioner kring vad som skulle kunna hända efter valet 2018.

Huvudscenariot, enligt Jonas Hinnfors, är att det fortsätter att vara jämnt mellan Alliansen och de rödgröna. Det som kan förändra läget är större oförutsedda händelser.

– Kanske en ny migrationskris eller en kris med Ryssland eller något sådant som ger anledning att sätta fokus på en ny typ av frågor som gynnar eller inte gynnar vissa partier. Större saker kan ändra de här förhållandena, men om vi inte har något sådant är det ganska troligt att det kommer fortsätta vara ganska lika mellan de här två blocken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".