Bildmontage av Syriens president Assad och John Kerry med husruiner som bakgrund.
John Kerry har länge velat ingripa militärt mot Assad-regimen i Syrien. Foto: AP, Karam Al-Masri/AFP, Matthew Healey/AFP

John Kerry i hemlig inspelning: Har förlorat debatten om militärt våld mot den syriska regimen

Kerry vill gå längre än president Obama
1:19 min

USA:s utrikesminister John Kerry är frustrerad över att USA:s försök till diplomatiska lösningar av kriget i Syrien inte backas upp med ett allvarligt menat amerikanskt hot om att ingripa militärt. Det framgår av en inspelning som tidningen New York Times tagit del av, där John Kerry säger att han argumenterat för att ingripa med våld mot Assadregimen, men inte fått gehör för det.

På den skrapiga inspelningen från ett möte i FN förra veckan hörs den amerikanske utrikesministern John Kerry säga att tre, fyra personer i Obama-administrationen argumenterat för att använda militärt våld mot Assadregimen. Han har gjort det själv, men förlorat den debatten, konstaterar han.

Det är en offentlig hemlighet att Kerry velat gå längre än president Barack Obama i att ingripa militärt mot Syrien sedan Obama lämnade åt kongressen att besluta om USA:s svar när Assadregimen överträdde den "röda linjen" om att använda kemiska vapen. Kongressen gick aldrig till omröstning och Obamas tidigare hot om militärt ingrepp förverkligades inte.

I somras läckte också ett internt brev ut från ett 50-tal amerikanska diplomater som förespråkade upptrappat militärt hot mot Syrien. De hoppades att det skulle tvinga Syriens president Assad till förhandlingsbordet.

USA och Ryssland, som deltar i inbördeskriget på olika sidor, har misslyckats upprepade gånger med att få till stånd ett eld upphör. På inspelningen av mötet, med en grupp av hjälparbetare och diplomater, säger John Kerry att Ryssland inte respekterar internationell lag.

Efter den senaste tidens upptrappade bombningar mot staden Aleppo, som USA håller Assadregimen och Ryssland ansvariga för, har Kerry hotat med att avbryta försöken att samarbeta med Ryssland om en politisk lösning i Syrien.

Enligt New York Times, som återger reaktionerna på det Kerry sa på mötet, gav flera deltagare upp hoppet om mer militärt stöd från USA. Den amerikanske utrikesministern förklarade också att USA har deltagit i krig de senaste 14 åren och att krigströttheten är utbredd.

– Många amerikaner tycker inte att vi ska skicka unga amerikaner att dö i ett främmande land. Det är det som är problemet, sa Kerry.

Relaterat

Mer om USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".