Nadezhda vann miljömål mot Ryssland

Över en miljon ryssar kan få rätt att flytta eller rätt till renare miljö efter det att Ryssland förlorat ett mål i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

De som berörs av domen bor alla i områden vars miljö förstörts av föroreningar. Kvinnan som vann heter Nadezhda och bor 450 meter från Severstal, ett av Rysslands största stålverk. Hon och flera av hennes grannar är glada.

De flesta här stödjer mig och säger ”bra jobbat – nu kan du komma härifrån”, det berättar Nadezhda Fadeyeva, som är 55 år gammal, pensionerad efter att ha jobbat med att isolera rör.

Hon bor i en lägenhet med sin son, hans familj och sin dotter i Cherepovets, 60 mil norr om Moskva, en av Rysslands största stålproducerande städer.

Problem orsakade av föroreningar
Severstal, som ligger en bit uppför gatan släpper ut mycket föroreningar och Nadezhda har haft problem med ögon, lungor och huvud.

Kirill Koroteev är hennes advokat.

– Domen kan pressa regeringen att satsa på miljön och ryska domstolar kan lära sig analysera på ett nytt sätt, när fler fall dyker upp, säger han.

Nadezhda gick till rysk domstol fick rätt att flytta, men ingenting hände.

Möjlig överklagan
Domen i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter bör ge Nadezhda ett annat boende, eller så måste utsläppen ner. Men Ryssland funderar på att överklaga.

För 18 900 andra bor också för nära stålverket i Cherepovets. Under Sovjettiden skulle arbetare finnas nära fabriken. Miljövetare räknar med mer än en miljon liknande fall i Ryssland.

Att alla de får flytta, eller att alla fabriker får ner sina utsläpp, det tror inte Nadezhda. Men hon hoppas Ryssland inte ska bryta mot lagen och att det hon gjort ska ha gett resultat.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se