Per Bolund befarar inte ny finanskris efter Deutsche Banks kris

2:21 min

Den tyska storbanken, Deutsche Bank, är i gungning efter mångmiljardkrav från USA och frågetecken kring kapitaltäckningen. Banken är en av de viktigaste i det internationellt finanssystemet och en akut kris kan få stora effekter på världsekonomin. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) anser att länderna inom EU står bättre rustade den här gången.

Banken är en av de viktigaste i det internationellt finanssystemet och en akut kris kan få stora effekter på världsekonomin. Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) anser att länderna inom EU står bättre rustade den här gången.

– Det här är ju efterdyningar av den förra finanskrisen, och efter det så har det ju hänt mycket på regleringsområdet, och det har agerats från både myndigheter och beslutsfattare, säger Per Bolund.

Deutsche Banks kris har sina rötter i handeln med amerikanska bostadslån, med usel kreditprövning och som gömdes undan i värdepapperspaket med svårbedömda risker. Det var den som indirekt, via investmentbanken Lehman Brothers konkurs 2008, utlöste den senaste finanskrisen. Och i dag drar många medier, runt om i världen, paralleller till just Lehman Brothers.

– Jag tror inte att man ska göra jämförelser med andra företeelser eller tidigare händelser utan man får hantera varje fråga för sig och jag ser ju att Deutsche Bank var en av de europeiska banker som var mest aktiva på den amerikanska bolånemarknaden innan och under krisen, och det är ju något som de nu är tvungna att hantera i efterhand. Men, det är klart att det är ju också en signal till bankerna att försöka hantera sina risker på ett bra sätt.

För ett par veckor sedan kom det amerikanska justitiedepartementet med ett krav på Deutsche Bank, just för dess agerande under den förra finanskrisen. Notan löd på 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor. Trots att banken, enligt egna uppgifter, har likvida medel på 2 240 miljarder kronor, så sänkte det amerikanska kravet Deutsche Bank på börsen. Så till den grad att det i går kom signaler om att Justitiedepartementet kanske kunde nöja sig med en mycket mindre summa, 46 miljarder kronor.

Men de chockvågor som Deutsche Bank sänt genom världens börser beror inte bara på USA:s mångmiljardkrav. Det skriver exempelvis New York Times. Ytterst gäller oron Europas förmåga att hantera en finanskris.

Finansmarknadsminister Per Bolund påpekar att europeiska banker i dag står mycket starkare, tack vare de nya kapitaltäckningskraven, som EU enats om. Men samtidigt har man satt stopp för länders möjligheter att stödja sina banker ekonomiskt, om de hamnar i svårigheter.

Rykten om att Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, förberedde ett stödpaket för Deutsches Bank, dementerades snabbt av den tyska regeringen i går. Och Per Bolund ställer sig bakom principen om att bankräddning inte är en uppgift för staten.

– Jag tycker att det är en sund princip att det inte är skattebetalarna som ska stå för riskerna, utan de som tjänat pengar på affärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista