Uppgifter: Trump kan ha undvikit skatt i 18 år

1:42 min

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump kan ha undvikit att betala skatt i 18 år, rapporterar tidningen The New York Times.

Förra månaden fick The New York Times reporter Susanne Craig ett brev med, skulle det visa sig, i högsta grad explosivt innehåll.

Brevet innehöll dokument hämtade ur Donald Trumps deklaration för inkomståret 1995. Dokumenten, som tidningen nu offentliggör, visar att Trump för detta år deklarerade en förlust på 916 miljoner dollar, eller motsvarande nästan åtta miljarder kronor.

Skattexperter som på The New York Times uppdrag har granskat dokumenten säger till tidningen att förlusten kan ha gjort det möjligt för Trump att helt undvika att betala federal inkomstskatt på motsvarande belopp under en period av 18 år. Han har alltså kunnat tjäna mer än 50 miljoner dollar, över 400 miljoner kronor, om året utan att behöva skatta.

Enligt tidningen berodde Donald Trumps miljardförlust 1995 på misskötsel av tre kasinon i Atlantic City, misslyckade affärer i flygbranschen och ett dåligt tajmat köp av Plaza-hotellet på Manhattan i New York.

Trumps stab varken bekräftar eller dementerar att den republikanske presidentkandidaten sluppit att betala skatt. Men i ett uttalande skriver den att The New York Times kommit över dokumenten på ett olagligt sätt.

Trumplägret hävdar även att rapporteringen är ytterligare ett bevis för att The New York Times i själva verket arbetar åt Trumps demokratiska rival Hillary Clinton. Dessutom påpekas att Trump under årens lopp har betalat "hundratals miljoner dollar" i bland annat fastighetsskatter och arbetsgivaravgifter.

"Donald Trump är en exceptionellt framgångsrik affärsman som har följt lagen och skapat tiotusentals jobb åt amerikaner", heter det i uttalandet..

Peter Dalen är amerikansk advokat och har arbetat åt nuvarande vice presidenten Joe Biden, men han bor nu i Sverige.

– Det är problematisk för en presidentkandidat om det visar sig att han inte betalat skatt på 18 år. New York Times har bett juridiska experter titta på dokumenten och har inte hittat något olagligt. Så det är ett politiskt problem för Donald Trump, säger Peter Dahlen.

Det är problematiskt också för Trump som bygger sin kandidatur på att han är en framgångsrik affärsman, enligt Dahlén.

– Jag har svårt att se, i ljuset av det här, att Trump inte ska offentliggöra sin deklaration så småningom, säger han.

Trump har, till skillnad från tidigare amerikanska presidentkandidater, vägrat att offentliggöra sina deklarationer.

Vad är det Trump döljer i sina deklarationer? Det frågar sig Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker och USA-kännare. Ett av ryktena rör Ryssland.

–  Trumps son har sagt offentligt att en stor del av företagets inkomster kommer från Ryssland. Det ryktas, eftersom hans företag gått dåligt under i flera omgångar, att han fått nödlån från ryska banker eller ryska finansiärer. Men det är inte bevisat än, och kommer inte att bli det, så länge han fortsätter att hålla på sin deklaration, säger Mike Winnerstig.

Under den första presidentvalsdebatten i måndags anklagade Clinton Trump för bristande finansiell öppenhet. Hon påstod att han inte betalat federal inkomstskatt under slutet på 70-talet, något som Trump sade gjorde honom "smart".

Hillary Clinton var även snabb med att kommentera The New York Times avslöjande. Trump har "uppenbarligen sluppit att betala skatt i nästan två decennier — samtidigt som tiotals miljoner arbetande familjer betalade sina skatter", skriver hon på Twitter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista