Storbritannien redo att påbörja brexit före slutet av mars

1:11 min

Storbritanniens premiärminister Theresa May går nu ut offentligt med ett datum för när landet är redo att påbörja sitt utträde ur EU.

– Vi kommer att aktivera (processen) före slutet av mars nästa år, säger May till BBC. 

Det handlar om att utlösa artikel 50 i Lissabonfördraget, vilket kommer att markera starten på en två år lång process för Storbritannien att lämna EU. 

Theresa May kommer att ge fler detaljer i ett tal i dag i samband med det konservativa partiets årliga konferens i Birmingham, rapporterar AFP. 

Tidigare har hon utannonserat en så kallad "Great Repeal Bill", ett lagstiftningspaket som antingen ska upphäva EU-lagar eller infoga dem i brittisk lagstiftning när Storbritannien lämnar unionen.

– Detta markerar det första steget för att Storbritannien åter blir ett suveränt och självständigt land, sade May till Sunday Times.

– Det betyder att EU:s inflytande över brittisk lag får ett slut. 

Det här innebär att Storbritannien kommer att lämna EU våren 2019, året före nästa parlamentsval, skriver tidningen The Guardian. Men det är inte helt säkert att det blir så. Det kan nämligen hända att frågan först måste avgöras i det brittiska parlamentet. 

– May anser att det inte behövs och det kommer bli en rättsprocess som får visa om det behövs eller inte, säger Sveriges Radios korrespondent Staffan Sonning. 

Transportminister Chris Grayling säger samtidigt till brittiska ITV att det finns EU-lagar som Storbritannien vill behålla, som till exempel inom miljö och arbetsrätt.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk sade nyligen efter ett möte med May att hon troligen kommer att påbörja brexit-processen i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista