Rysk barnsäng väcker frågor.
1 av 2
Foto: Skärdump tillverkarens hemsida.
Luftvärnssystemet Buk M2
2 av 2
Luftvärnssystemet Buk M2. Foto: Mikhail Metzel/TT

Ovanlig rysk barnsäng väcker uppmärksamhet

En barnsäng i form av luftvärnssystemet "BUK", det avancerade vapen som användes för att skjuta ner det malaysiska passagerarplanet Flight MH17 över östra Ukraina, väcker uppmärksamhet i Ryssland.

"Är det här något slags skämt", undrar den frispråkige journalisten Oleg Kasjin i ett inlägg på sin Facebook-sida som fått hundratals kommentarer.

"Jag tror att Dima Medvedev har en sån säng", skriver en person som syftar på den ryske premiärministern.

"Redan från barnsben ska man fostras till att försvara fosterlandet. Killar, gillade inte ni att leka krig när ni var små???", skriver en kvinna.

Ett internationellt team av åklagare kom i onsdags med sin rapport där de slog fast att den BUK-robot som sköt ner MH17 hade transporterats in i Ukraina från Ryssland, och sedan förts tillbaka till Ryssland efter nedskjutningen. Från officiellt ryskt håll accepteras inte utredningens slutsatser.

Familjeföretaget i Sankt Petersburg som tillverkar den ovanliga barnsängen uppger för nyhetssajten Fontanka att man redan sålt 10 exemplar. I samma serie ingår sängar i form av stridsvagnar och flygplan. Chefen Anton Koppel ser inte något konstigt med upplägget.

– Någon blir läkare, någon bagare och någon soldat, säger Koppel till nyhetssajten Fontanka (länk på ryska).

På lenta.ru, en ledande rysk nyhetssajt, diskuterar ryssar flitigt den märkliga barnsängen.

"En barnsäng i form av en BUK - en freudiansk felsägning!, skriver en användare.

"När utredningen är klar kommer tiotusentals barn med BUK:ar på rummen att finnas bland de misstänkta och det blir omöjligt att peka ut någon konkret skyldig", påpekar en annan.

"Gratis reklam, efterfrågan på marknaden. Killen är ett geni", skriver en annan och får svar: "Geni är nog att gå för långt".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".