Brittiska premiärministern Theresa May står vid ett podium och vinkar med handen, och Sveriges EU-minister Ann Linde blickar upp mot himlen
Brittiska premiärministern Theresa May säger att Storbritannien är redo att påbörja brexit i mars. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

Sverige välkomnar Storbritanniens besked om brexit-datum

"Ger oss bättre förutsättningar"
1:05 min

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) välkomnar beskedet från den brittiska premiärministern Theresa May.

Storbritanniens premiärminister Theresa May gick under söndagen ut offentligt med ett datum för när landet är redo att påbörja sitt utträde ur EU. Storbritannien är redo att påbörja brexit före slutet av mars

– Jag tycker det är väldigt bra att vi nu har fått ett klart datum, för det har ju varit väldigt osäkert när Storbritannien skulle lämna in det och det har inte varit bra vare sig för politiken eller för ekonomin, säger Ann Linde (S).

– Nu ger det bättre förutsättningar för att veta vad vi har att jobba efter.

Ann Linde är spänd på vilken typ av utträde som Storbritannien kommer att vilja ha, under de förhandlingar som inleds till våren. Om det blir ett så kallat mjukt utträde, där delar av EU:s regelverk fortfarande gäller, eller om Storbritannien vill klippa alla band och nöjer sig med de avtal som finns inom Världshandelsorganisationen, WTO.

Och det är inga lätta förhandlingar som väntar.

– Jag tror att det kommer att bli enormt svårt, för det som Storbritannien sagt att man framför allt vill, det tror jag inte är möjligt.

– Man vill ha kvar stora delar av tullfrihet och fri rörlighet för varor och tjänster. Men man vill inte ha kvar fri rörlighet för människor. Och det tror jag är en omöjlig ekvation, som det ser ut nu, säger Ann Linde (S).

Relaterat

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".