Bildmontage av Storbritanniens premiärminister Theresa May och en butiksskylt med brittisk flagga.
Foto: Seth Wenig/AP/TT, Matt Dunham/AP/TT.

Klart: Storbritannien startar brexit senast i mars

May: Vi ska bli ett oberoende land
1:14 min

Storbritannien kommer att lämna in ansökan om att lämna EU senast i slutet av mars nästa år. 

Beskedet kom under söndagen, vid konservativa Tories höstkonferens i Birmingham.

– Vi ska bli ett fullständigt oberoende självständigt land. Ett land som inte längre är medlem i en politisk union. Med överstatliga institutioner som kan köra över nationella parlament och domstolar, säger Storbritanniens nya premiärminister Theresa May.

Processen att ta ut Storbritannien ur EU ska inledas senast i mars nästa år, enligt Theresa May. Då ska hon lämna in en utträdesansökan enligt Artikel 50 i en av EU:s grundlagar, Lissabonfördraget. 

När ansökan är inlämnad börjar klockan ticka. Enligt Artikel 50 ska förhandlingarna vara klara inom två år efter det att ansökan lämnats in.

Det som kommer att ta längst tid är att skriva nya lagar. Det finns tusentals EU-lagar som gäller i Storbritannien i dag. Men det planerar regeringen att lösa genom att göra samtliga lagar till brittiska lagar, och därefter ändra dem som de vill ersätta så fort det går längre fram.

Relaterat

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".