Ungerns premiärminister tänker stifta lag trots lågt valdeltagande

2:00 min

Premiärminister Viktor Orban beskrev valet som en stor framgång trots att för få röstade för att resultatet ska vara giltigt, och meddelar att han tänker föra in det faktum att drygt 98 procent av de som röstade sa nej till EU:s tvingande flyktingkvoter i landets grundlag.

"Bryssel - eller Budapest, det var frågan och vi bestämde att det här är en sak som bara kan avgöras i Budapest" sa premiärminister Viktor Orban när han kommenterade valresultatet i går kväll.

Orban beskrev valet som ett ödesval som handlar om Ungerns framtid - om våra barn och barnbarns liv. Orban framhöll också att det var fler som nu röstade nej till EU:s tvingande flyktingkvoter än som röstade ja till ett ungersk EU-medlemskap när man folkomröstade i den frågan 2003.

Viktor Orban meddelade också att han nu tänker föra in resultatet från folkomröstningen i landets grundlag.

Man kan också se gårdagens omröstning om ja eller nej till EU:s tvingande flyktingkvoter som ett nederlag för Ungerns regering som lagt ner enorma summor pengar på att få ungrarna att rösta nej. Visserligen vann regeringens linje stort - drygt 98 procent av de som gick och röstade lade en nejröst. Men valdeltagandet slutade på bara runt 44 procent och därmed är resultatet ogiltigt.

Benjamin Novak som skriver för den engelskspråkiga nyhetssajten Budapest Beacon kallar söndagens folkomröstning för en extremt dyr opinionsmätning, till för att visa att Viktor Orbans politik har ett mycket starkt stöd i hemmaopinionen.

Förra året beslutade EU att omfördela totalt 160 000 asylsökande mellan medlemsländerna - för Ungerns del handlar det om knappt 1 300 personer men den ungerska regeringen är rädd för att det här ska sättas i system och i valkampanjen har man satt likhetstecken mellan bland annat flyktingar och terrorism.

Igår kväll sa Viktor Orban att han man nu kommer resa välbeväpnad till förhandlingarna i Bryssel. Men frågan är hur starkt det vapnet i själva verket är med tanke på det ogiltiga valresultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista