Eliana Riaño och Miller Cabanzo röstade ja till fredsavtalet.
1 av 2
Eliana Riaño och Miller Cabanzo röstade ja till fredsavtalet. Foto: Lotten Collin.
Colombia
2 av 2
Foto: Mario Tama.

Nej till fredsavtalet i Colombia

En mycket jämn omröstning
2:31 min

Det colombianska folket röstade igår nej till fredsavtalet som Farc-gerillan och regeringen skrev under tidigare i veckan. Det blev en mycket jämn omröstning som nejsidan vann med 50,2 % av rösterna, trots att alla opinionsmätningarna visat på en stor övervikt för ja-sidan. Vår Latinamerikakorrespondent rapporterar från Bogotá.

– Det är väldigt sorgligt att folk röstat nej. Det är sorgligt att colombianerna hellre fortsätter kriga än att rösta för hoppet, för framtiden, säger Sandra Cardona, som inte ens bryr sig om att torka tårarna som rinner i strid ström nerför hennes ansikte. 


Sandra Cardona är inte ensam. På torget i östra Bogotá står människor med vita flaggor och Ja-kampanjens klistermärken på bröstet. Men på TV-skärmen framför oss står slutresultatet: Nej-sidan har vunnit med knappa 60 000 röster, motsvarande 50,2%.

– Siffrorna är tydliga. De som drabbats allra hårdast av konflikten har röstat ja till avtalet, ja till en bättre framtid för sina barn, och de som inte bor i krigsdrabbade områden har röstat nej, säger Eliana Riaño, som blir avbruten när TV-presentatörerna läser upp en kommuniké från Farc, där gerillan lovar att fortsätta kämpa för fred och inte återgå till vapnen.

Nej-sidan har haft två huvudsakliga argument inför folkomröstningen. Dels att Farc-gerillan borde straffas hårdare för sina brott, och dels att de kommer göra Colombia till ett nytt Venezuela om de kommer till makten.

Att de argumenten övertygat en majoritet av colombianerna innebär ett bakslag för president Juan Manuel Santos, som inledde förhandlingarna med Farc-gerillan för fyra år sen.

För en vecka sen bjöd han in ledare från hela världen för att närvara när fredsavtalet skrevs under, en ceremoni som på många sätt var en kampanj för ja-sidan. Men för några timmar sen tvingades han skicka tillbaka sin chefsförhandlare till Havanna.

– Redan imorgon kommer jag bjuda in representanter för nej-sidan för att höra deras förslag på en väg framåt, sa Juan Manuel Santos, med tydlig adress till ex-president Alvaro Uribe, som kräver att Farc-gerillans ledare tvingas avtjäna fängelsestraff och förbjuds att verka politiskt.

Relaterat

Mer om Colombia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".