Skärmdumpar på sökningar över en bild på Panama City.
Andelen kunder som känner lågt förtroende har ökat. Foto: Sveriges Radio

Panama sänkte bankkundernas förtroende

Nordea ligger sämst till enligt mätningen
1:32 min

Konsumenternas förtroende för bankerna har rasat på ett år, och är nu på den lägsta nivån efter krisen på 90-talet. Det visar svenskt kvalitetsindex mätning. Hans Lindberg är vd för branschorganisationen Svenska Bankföreningen, och ser en tydlig orsak.

– Resultatet är naturligtvis inte bra, men inte så förvånande med tanke på de händelserna som inträffade i våras, säger Hans Lindberg.

Panamadokumenten visade hur framför allt Nordea av de Svenska bankerna hjälpt kunder att bilda brevlådeföretag via advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Enligt Hans Lindberg har den skandalen betytt mycket för raset i privatkunders förtroende för bankerna sen förra året. Inte sen fastighetskrisens dagar i mitten av 90-talet har förtroendet varit så lågt.

Andelen kunder som känner lågt förtroende har ökat från 14 till 25 procent sen förra årets mätning. Sämst till i mätningen hamnar just Nordea, och näst längst ned Swedbank. 

Enligt Hans Lindberg kan det finnas många orsaker som bidragit till raset för branschen som helhet, men han pekar alltså ut Panamadokumenten som betydelsefulla.

Swedbank har dessutom sparkat sin vd under uppmärksammade former, och Swedbanks styrelseordförande fick inte heller fortsätta. Debatten om hur mycket pengar bankerna tjänar på bolån har fortsatt.

Hans Lindberg berättar även att det gäller för branschen att vända utvecklingen.

– För oss som branschförening så gäller det att ta tag i den här frågan nu, att jobba konsekvent och långsiktigt för att förbättra förtroendet. Det vi gör är att vi tittar över vår uppförandekod och våra etiska riktlinjer för att se hur vi kan utveckla dem på olika sätt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".