Estland har fått sin första kvinnliga president

1:13 min

Efter en utdragen valprocess valde Estlands parlament i dag 46-åriga Kersti Kaljulaid till att efterträda den avgående Toomas Hendrik Ilves.

Kersti Kaljulaid, tidigare mångårig ledamot i EU:s revisionsrätt, var ett närmast okänt namn för de flesta utanför EU-byråkratin, även i hemlandet Estland. 

Detta fram tills för en knapp vecka sedan, då hon nominerades i en gemensam ansträngning av partiernas gruppledare i Riigikogu, det estniska parlamentet. 

Det nya valet hölls idag efter att ingen av de som tidigare ställt upp lyckats få majoriteten av de folkvalda bakom sig. En följetong som fått allt fler i Estland att ifrågasätta hur den parlamentariska proceduren för att välja president egentligen fungerar.

Ett historiskt val blev det trots allt, då Estland med Kaljulaid får sin första kvinnliga president. Hon röstades fram utan motkandidater och ses som en internationalist med minimalt bagage från den estniska partipolitiken.

Själv har hon sagt att hon kommer att arbeta för att göra minoriteters och svaga gruppers röster hörda.

De enda som inte stödde henne i dagens omröstning var Estlands nationalistparti Ekre som ogillar hennes positiva inställning till globaliseringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista