Skuldavskrivningarna bör kompenseras

Sverige vill att världens rika länder går in med pengar för att täcka upp förlusterna för de skuldavskrivningar som G8-länderna nyligen beslutat om. På så sätt kan Världsbanken och andra, fortsätta att stödja fattiga länder utan att drabbas av penningbrist.

Det handlar om drygt 300 miljarder kronor som Internationella valutafonden, Världsbanken och den tredje långivaren Afrikanska utvecklingsbanken förlorar på skuldavskrivningarna. Pengarna kommer till stor del gå till afrikanska länder. Det i sin tur riskerar att slå orättvist mot övriga fattiga nationer som inte får sina skulder raderade. Därför är det viktigt att bland annat Världsbanken får ekonomisk kompensation av rika länder för att i framtiden även kunna hjälpa resten av den fattiga världen.

- Det finns väldigt fattiga länder i både Latinamerika och i södra Asien som inte får skuldavskrivningar inom det här initiativet. Då måste man ju se till att även dem har möjlighet att få ökat stöd framöver, säger Karl Backéus på Finansdepartementet.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".