Syrien Lavrov Kerry
Den amerikanska utrikesministern John Kerry och Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister förhandlade i natt. Foto: Narciso Contreras / Kevin Lamarque / TT

USA avbryter syrienförhandlingarna med Ryssland

Johan-Mathias Sommarström om beslutet
5:23 min

USA avbryter samtalen med Ryssland om att återuppta vapenvilan och gemensamt bekämpa jihadistgrupper i Syrien. 

Det efter att striderna i Syrien intensifierats på många håll, trots den vapenvila som skulle ha gällt sen drygt två veckor tillbaka.

– Både syriska och ryskunderstödda bombningar har tilltagit i inte minst östra Aleppo. Och bland annat FN har uttalat sig om att situationen där nu är den värsta sedan kriget startade, säger Ekots korrespondent i New York, Agneta Furvik. 

I ett uttalande från utrikesdepartementet anklagar USA Ryssland och den syriska regimen för att ha trappat upp attackerna mot civila i landet.

Tidigare i morse bombades exempelvis Aleppos största sjukhus.

Det amerikanska beslutet är inte oväntat, enligt Agneta Furvik.

– Utrikesminister John Kerry varnade redan förra veckan för ett sådant här beslut, säger hon

Samtidigt är tongångarna mot Ryssland hårda, med formuleringar som att man "har tappat tålamodet med Ryssland" och att "Ryssland inte lever upp till sina åtaganden." 

Enligt DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén reagerar Ryssland som väntat på det amerikanske beskedet.

- Ryssland beklagar detta, men anser att USA är helt och hållet skyldig till situationen och inte följt ingångna avtal.
- Ryssland upprepar det man sagt länge, att USA stöder terrorister och inte bara den moderata oppositionen, säger Anna-Lauren i Studio Ett kväll i P1.

Vad är det Ryssland menar att USA inte lever upp till i Syrien?

- Man upprepar ständigt att USA hjälper terrorister, och skyddar Al-Nusra Fronten. Ryssland menar också att USA inte göra något när det gäller t ex att övertyga vissa grupper att dra tillbaka sina vapen. Man menar att USA är passivt och inte gör något.

Är kontakterna mellan Ryssland och USA nu nere på en fryspunkt?

- Ja, det finns ingen gemensam plattform längre i stort sett, de försvinner en efter en, säger Anna-Lena Laurén.

Inte heller Jan Hallenberg, som är statsvetare på Försvarshögskolan, är förvånad över USA:s beslut att avsluta alla bilaterala samtal med Ryssland angående Syrien.

– Redan tidigt bröts vapenvilan, och nu talar vi om regelrätta bombningar mot civila områden och då finns inga förutsättningar för eldupphör och avtal, säger han.

Syriska regimen har nu med hjälp av Ryssland startat en kraftig offensiv. Som i flera delar skulle kunna vara krigsbrott, tror Jan Hallenberg.

– Det går inte att missta intentionen om en kraftig framryckning. Så blir det nya fredssamtal senare befarar jag att den syriska regimen och Ryssland kommer att ha en helt annan maktposition, säger Jan Hallenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".