Aleppo
Foto: Karam Al-masri.

Läget i östra Aleppo - det värsta sedan inbördeskriget började

Det värsta sedan det syriska inbördeskriget började
1:29 min

USA avbröt igår kväll alla samtal med Ryssland om att återuppta vapenvilan i Syrien, efter upprepade bombningar av bland annat sjukhus östra Aleppo. 

Läget i östra Aleppo, där uppemot 275000 människor är instängda, många utan vatten, beskrivs som det värsta sedan det syriska inbördeskriget började.

Att bomba sjukhus är ett krigsbrott, konstaterar ledare över hela världen efter att stridsflyg i går kväll återigen attackerade Aleppos största sjukhus, M10, och en tio meter djup krater bildades utanför sjukhusentrén. Enligt hjälporganisationer går sjukhuset nu inte att rädda.

– Tålamodet med Ryssland har tagit slut för alla, sa Vita husets talesperson i går kväll. Ur USA:s perspektiv har Rysslands agerande i Aleppo den senaste veckan har varit oacceptabel.

Från Ryssland lägger man skulden på USA och anklagar Washington för att hjälpa terrorister i Syrien genom att inte kunna skilja mellan moderata och jihadistiska rebeller.

Den massiva framryckning som Assads och Rysslands styrkor nu inlett, där man av allt att döma räknar med att lägga under sig rebellkontrollerade delar av Aleppo, kommer att kraftigt förändra maktbalansen inför kommande fredssamtal.

Situationens allvar förstärks av tongångarna mellan USA och Ryssland. Stormakternas samarbete sågs som sista chansen att bromsa störtdykningen amerikansk-ryska relationer.

Ovanpå den allvarliga syrienkrisen kom igår Rysslands beslut att riva upp ett avtal med USA där de båda länderna skulle göra sig av med 34 ton vapenklassat plutonium.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".