Husfasader mot grönskande gräsmatta.
På Eknäs ungdomshem har spotthuva använts vid nedläggningar Foto: Sveriges Radio.

Spotthuva användes på ungdomshem

3:08 min

Eknäs ungomshem utanför Enköping har använt spotthuvor när ungdomar har blivit nedlagda och fasthållna. Det visar Ekots granskning. Och det är inte tillåtet att använda spotthuva på statens ungdomshem. 

Efter Ekots avslöjande stoppas nu spotthuvorna. En spotthuva är en påsliknande huva som träs över huvudet för att undvika att en person spottar. Psykologen Bo Hejlskov Elvén handleder myndigheter i konflikthantering och han är upprörd över att spotthuva har använts på ungdomshem:

– En spotthuva är väldigt, väldigt farlig. Hälften av dem som dör i fasthållningar dör av syrgasbrist och det är inte alltid för att de inte riktigt kan andas utan för att med den stressen som finns så blir syrgasbehovet väldigt mycket större, säger Bo Hejlskov Elvén.

– Allt som bromsar andningen är sånt som vi verkligen inte ska göra. Det är därför man inte ska sätta knä i ryggen, det dör folk av. Det är därför man inte ska använda pepparsprej på en person i en fasthållning, som hände i Västerås 2014, för det dör folk av. Spotthuvan har precis samma effekt, så det gör vi inte. Sen kan jag tycka att det faktiskt inte är farligt att bli spottad på, men att få en spotthuva på är livsfarligt. Så det är en fullkomligt oproportionerlig åtgärd.  

När en 16-årig pojke på Eknäs ungdomshem inte vill äta maten som serveras eskalerar situationen. Han blir enligt personalen våldsam, skriker och spottar. Han blir då inte bara nedlagd och fasthållen av personalen. De sätter också en spotthuva över hans huvud.

En annan 16-åring på samma ungdomshem blir arg när han inte får prata med en ur personalen Han skriker ute på rastgården och när personal "gränsar" honom, som det står kastar han omkull ett bord och blir då nedlagd mot marken. Även på honom sätter de på en spotthuva när han ligger ner.

Det är inte tillåtet att använda spotthuva på ungdomshemmen. När Ekot idag visar dokumenten för Sis ledning kände de inte till att spotthuvor används.

Minst 167 gånger har barn och unga blivit nedlagda och fasthållna av personal på SiS ungdomshem, under förra året. Det visar Ekots genomgång. Att lägga ner och hålla fast någon mot marken kan i säg vara farligt, enligt flera experter, eftersom den som läggs ner får svårt att andas. Det har Evelyn som är 17 år upplevt när hon blivit nedlagd och fasthållen på SiS ungdomshem:

– De brukar ju alltid lägga en med magen mot golvet. De håller fast mina armar och drar upp mina ben mot ryggen och när de då har tyngden på ryggen så blir det svårare för mig att andas. Ibland har det slutat med att man känner att man kommer att tuppa av, för man får ingen luft. Det är typ det värsta jag varit med om.  

En spotthuva kan ytterligare försvåra andningen. De ansvariga cheferna på Eknäs ungdomshem, där spotthuva har använts, har vi inte fått prata med, vi blir istället hänvisade till kommunikationsdirektören på SiS, Christer Pedersen:

– Att använda spotthuva ingår inte i våra särskilda befogenheter. Så har man gjort det, och uppenbarligen har man det, så är det på en institution, vad jag känner till. Det är inte okej. Det får inte förekomma.   

Hur kan det komma sig att det finns spotthuvor på Eknäs ungdomshem om man inte får använda dem?

– Jag kan bara konstatera att det är fel att använda spotthuva, den får inte användas och det ska inte finnas en spotthuva på institutionerna.

– Vi kommer naturligtvis att prata med den institutionen och rätta in dem i ledet och se till att det aldrig används. Det är inte okej, säger kommunikationsdirektören på SiS, Christer Pedersen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista