USA:s flagga och President Rodrigo Duterte
Den gemensamma militärövningen mellan USA och Filippinerna Foto: TT

Duterte fortsätter skapa rubriker

"Fan ta er, dra åt helvete"
1:55 min

Filippinerna inleder i dag tillsammans med USA en årlig militärövning. Men nu säger Duterte att det blir sista gången som militärövningen äger rum under hans tid som president, för att han inte gillar amerikanerna.

– Fan ta er, dra åt helvete, sa Filippinernas president Rodrigo Duterte under ett långt tal i söndags där han bland annat kritiserade USA för att ha läxat upp honom öppet om det knarkkrig som han iscensatt och som så här långt kostat över 3000 människoliv.

I dag inleddes den gemensamma militärövningen mellan USA och Filippinerna där totalt 2000 militärer deltar. Övningarna kommer delvis att äga rum ute till havs, i områden nära konfliktfyllda Sydkinesiska sjön.

Under Filippinernas förre president Benigno Aquino utökade länderna i februari den militärpakt som man tidigare haft och som Duterte nu vill riva upp. De senaste dagarna har han sagt att den här militärövningen blir den sista under hans tid som president.

Pakten mellan länderna innebär bland annat att amerikanska trupper ökar sin närvaro i önationen och får tillgång till filippinska militärbaser. Aquino såg pakten som ett sätt att hindra Kina från att expandera sitt territorium.

Han tog även dispyten om Sydkinesiska sjön till internationella domstolen som i juli ledde till att en FN-tribunal förklarade Kinas anspråk som olaglig. Men Duterte har gått ifrån Aquinos linje och sagt att han inte vill använda domen mot Kina. Senare i oktober väntas han besöka landet och träffa president Xi Jinping.

Men hans hårda retorik och hot om att bryta militärpakten med USA har inte förverkligats. Arsenio Andolong, talesperson för Filippinernas försvarsdepartement sa i går att landets militära relationer med USA inte har ändrats. Något som även Pentagon bekräftat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".