Till vänster: Affärsmannen Francisco Correa. Till höger: bilder på eurosedlar.
Affärsmannen Francisco Correa. Han är den som står i centrum för anklagelserna. Foto: Javier Lizon/TT, Stefan Gustavsson/TT.

Korruptionsrättegång inleds i Spanien

Hör Ekots korrespondent Margareta Svensson
1:09 min

Ännu en korruptionsrättegång inleds i dag i Spanien. Det handlar om den så kallade Gürtel-skandalen, som har beskrivits som den största med kopplingar till politiska partier i Spanien.

37 personer står åtalade för bland annat mutor, bedrägeri, förskingring och förfalskning.

Gürtel-skandalen har tagit fem år att nysta upp och flera av de åtalade är tidigare högt uppsatta politiker i Partido Popular som ska ha tagit emot mutor i utbyte mot offentliga kontrakt mellan åren 1999 och 2005.

Gürtel är det tyska kodnamnet på affärsmannen Francisco Correa, som är i centrum för anklagelserna. Han som inte lär ha nåt emot att kallas Don Vito efter maffiabossen i filmen Gudfadern.

Correa har erkänt att han fått 2 till 3 procent i kommission i mutaffärerna och riskerar ett långt fängelsestraff och böter på motsvarande 600 miljoner kronor. Men han har lovat att samarbeta med myndigheterna.

En tidigare partichef och kassör i Partido Popular, Luis Bárcenas, misstänks bland annat för olaglig partifinansiering. Varför han har närmare 400 miljoner kronor på ett schweiziskt bankkonto, har han inte trovärdigt kunnat förklara.

Flera politiker har tvingats avgå på grund av skandalen, men Partido Popular som sådant, har inte anklagats.

I en annan sal i samma domstol, pågår samtidigt en stor korruptionsrättegång mot 65 bankdirektörer och styrelsemedlemmar i bankerna Bankia och Caja Madrid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".